У Греції обурені тим, що Туреччина відновила дослідження у Східному Середземномор'ї 

18:30 02.11.2020

Туреччина оголосила, що її судно сейсмологічної розвідки продовжить дослідження в акваторії Егейського моря, яку і Греція, і Туреччина вважають своєю; у Греції висловили обурення цим кроком.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Kathimerini.

Туреччина видала нове сповіщення Navtex про роботу її судна у період з 1 до 14 листопада.

МЗС Греції засудило цей крок і закликало негайно відкликати судно. 

«Видавши новий незаконний Navtex на період з 1 до 14 листопада, у якому йдеться про зону у межах грецького континентального шельфу, Туреччина ще раз підтвердила, що продовжує ігнорувати фундаментальні принципи міжнародного законодавства... і діє всупереч закликам міжнародної спільноти, включно із висновками останнього саміту Євроради у жовтні», - зазначили в МЗС. 

Того ж дня МЗС Туреччини оприлюднило відповідь, у якій називає претензії Греції «необгрунтованими» та «максималістськими». 

«Туреччина продовжить свою діяльність у цьому районі у рамках своїх прав, що випливають із міжнародного законодавства. Туреччина готова співпрацювати з Грецією і вирішувати питання у рамках діалогу. Але ми безперечно продовжимо захищати легітимні права й інтереси Туреччини та (невизнаної - ЄП) Турецької Республіки Північного Кіпру», - йдеться у заяві. 

Нагадаємо, попри угоду саміту ЄС від 2 жовтня, яка була спрямоване на те, щоб переконати Анкару припинити розвідку природного газу в спірних водах, Туреччина в середині жовтня оголосила про відновлення досліджень. Франція та Німеччина закликали Туреччину припинити провокації.  

29 жовтня голова Європейської ради Шарль Мішель після відеозустрічі лідерів ЄС заявив, що в Євросоюзі обурені провокаціями президента Туреччини, але заходів проти країни не планують обговорювати до саміту у грудні.
 

Ще на цю тему