Ситуація у Карабасі: Кремль відмовився коментувати можливість відправки миротворців у регіон

Президент Росії Володимир Путін в контактах з лідерами Вірменії та Азербайджану обговорює широке коло питань, що стосуються врегулювання конфлікту в невизнаній Нагірно-Карабахської республіки.

Про це в п’ятницю заявив журналістам прес-секретар глави Кремля Дмитро Пєсков, пише УНН з посиланням на федеральне агентство ТАСС.

Коментуючи слова прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна, який виступив за присутність російських миротворців в Нагірному Карабасі, представник Кремля підкреслив, що «будь-які миротворці вводяться в зону конфлікту виключно за згодою обох сторін».

На питання, чи готова Росія направити в зону конфлікту своїх миротворців за згодою на це Азербайджану, Пєсков сказав: «Тут я б в якісь евентуальні міркування не став би зараз пускатися».

«У контактах президента з його візаві в Баку і Єревані порушується широке коло аспектів, пов’язаних з можливим врегулюванням», — підкреслив він, відповідаючи на питання, чи обговорював російський президент з лідерами Вірменії та Азербайджану можливість миротворчої місії РФ в Нагірному Карабасі.

Як заявив прем’єр-міністр Вірменії в інтерв’ю газеті The Telegraph, введення російських миротворців міг би стати «оптимальним рішенням» конфлікту в Нагірному Карабасі.

«Я виступаю за введення російських миротворців в зону конфлікту», — сказав він.

«Але проблема полягає в тому, що розміщення миротворчих сил з РФ в зоні зіткнень має бути схвалене всіма сторонами конфлікту», — додав Пашинян.

Зі свого боку Азербайджан не заперечує можливості введення міжнародних спостерігачів або миротворців у Нагірний Карабах, але висуне свої умови.

«В принципі ми не заперечуємо цього (введення міжнародних спостерігачів). Але, без сумніву, коли прийде час, ми висунемо свої умови», – заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв в інтерв’ю японській газеті Nikkei.

Він зазначив, що введення міжнародних спостерігачів або миротворчих сил є частиною базових принципів врегулювання нагірно-карабахського конфлікту.

«Але це останній пункт, одне з останніх питань, яке повинно бути адресоване сторонам, — підкреслив Алієв. — І, звичайно ж, обидві сторони — Азербайджан і Вірменія — повинні узгодити склад спостерігачів або миротворців. Тому в рамках переговорів ми не обговорювали серйозно це питання».

Ще на цю тему