Кримчани користуються картками Visa і MasterCard, відкриваючи рахунки в банках материкової Росії

09:30 29.10.2020

Кримчани використовують схему обходу кримських санкцій США і ЄС, які не дозволяють банкам в окупованому Криму емітувати картки платіжних міжнародних систем Visa і MasterCard. 

Для цього мешканці півострова відкривають рахунки в російських банках на території материкової Росії, які мають кореспондуючі рахунки не тільки в західних банках, але і в українських, і, відповідно можуть випускати карти Visa і MasterCard.

Про це пише економічний експерт Юрій Смєлянський в дослідженні «Як працюють «кримські санкції». Фінансовий сектор» спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань в партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

Він нагадав, що ізоляція Криму, внаслідок його незаконної окупації Росією призвела до того, що основним безготівковим платіжним засобом на території півострова «стала російська відповідь санкціям – спочатку карта «Про100», потім карта «Мир».

«Жоден кримський банк не має можливості емітувати картки Visa та MasterCard. Але це не означає, що на материковій частині РФ комерційний банк позбавлений такої можливості. Застосовані санкції ще не вийшли на такий рівень обмежень. У такій ситуації жителі окупованої території Криму змушені долучатися до гри під назвою «відкрий рахунок в російському банку на території материкової Росії». Залежно від своїх комерційних інтересів і потреб комерційні банки вступають у відносини зі своїми колегами в усіх точках світу через відкриття кореспондентських рахунків. Таким чином відкривається шлях до окупованого Криму для розв’язання питань, на які запроваджено обмеження», – зазначив Смілянський.

Таким чином, зазначив він, можливість використання безготівкових грошей в окупованому Криму хоч і ускладнена, але можлива.

«З огляду на те, що Україна офіційно не переривала економічні відносини з РФ, як державою-агресором, кореспондуючі рахунки працюють також між українськими, російськими і західними банками: для грошей в сучасному цифровому світі ні кордонів, ні ліній фронту не існує», – додав експерт.
 

Ще на цю тему