Україна направила заяву про шкоду екології окупованого Криму

20:01 28.10.2020

Українська незалежна морська профспілка (УНМП) направила до профільних міжнародних, міжурядових та неурядових органів заяву «Екологічні та гуманітарні виклики в морських просторах навколо Криму».

Як повідомляється на сайті УНМП, у заяві йдеться про посилення ризиків для екології та населення Азово-Чорноморського басейну після окупації українського півострова Росією, передає QHA.

У заяві фахівці розділили гуманітарні виклики окупованого півострова на кілька груп: ризики радіоактивного забруднення, наземного забруднення, забруднення з суден (насамперед з суден Чорноморського флоту і шельфових платформ компанії «Чорноморнафтогаз»), ерозії морських ландшафтів через неконтрольований видобуток піску, неконтрольоване промислове рибальство.

Негативні екофактори, спричинені військово-економічною діяльністю в Криму, також становлять виклик для сталого розвитку прибережних громад, включаючи морську економіку. Морські держави та морський бізнес мають уникати дій, спрямованих на підтримку вищезазначеного гноблення морського середовища, — йдеться у заяві.

Зазначається, що заява була направлена до Європейської економічної комісії ООН, до Програми ООН з довкілля, до Світової метеорологічної організації, до Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, Міжурядової панелі зі змін клімату, Європейської агенції довкілля, Загальної середземноморської комісії з рибальства, Комісії із захисту Чорного моря від забруднення, Комітету з виконання Конвенції про вплив на довкілля у транскордонному контексті.

Також заяву подали у природоохоронні неурядові структури: Всесвітній фонд дикої природи, Грінпіс, Міжнародний союз з охорони довкілля, Інститут глобального зеленого зростання, Конфедерацію європейських товариств екологічного моделювання, Міжнародний координатор моніторингу європейських узбереж, Європейську асоціацію екологічних та ресурсних економістів, Чорноморську ініціативу блакитного зростання.

Нагадаємо, у серпні 2018 року на півночі Криму сталася екологічна катастрофа, пов’язана із заводом «Кримський титан». Стався викид у повітря сірчистого ангідриду, від якого постраждало місто Армянськ і околиці. Викиди із заводського кислотонакопичувача повторювалися кілька тижнів, у зв’язку із чим на деякий час з міста навіть евакуювали дітей.

«Кримські новини» повідомляли, що 20 серпня 2020 року в окупованому Криму стався викид сірчистого газу на підприємстві «Кримський титан», жителі Армянська скаржилися на неприємний запах.

У вересні 2020 року Державна екологічна інспекція у Херсонській області повідомила, що «Кримський титан», який з кінця серпня запрацював на повну потужність, продовжує труїти Херсонщину. Результати аналізів ґрунту показали перевищення шкідливих речовин у майже 18 разів.

Ще на цю тему