Туреччина продовжує боротьбу з карикатурами: тепер з Нідерландами

14:15 28.10.2020

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган подав скаргу в турецьку прокуратуру на дії лідера ультраправої Партії свободи Нідерландів Герта Вілдерса, передає УНН з посиланням на Reuters.

Так, в суботу Вілдерс в своєму Twitter опублікував карикатуру із зображенням Ердогана і підписав його «терористом». У понеділок він опублікував зображення потопаючого корабля з турецьким прапором.

«Прощай, Ердоган. Викиньте Туреччину з НАТО», – написав він під зображенням.

Адвокати Ердогана подали позов до прокуратури Анкари у вівторок, заявивши, що турецькі суди мають юрисдикцію з цього питання, оскільки образи були направлені на адресу президента Туреччини.

Юристи при цьому заявили, що коментарі Вілдерса не можна розглядати як свободу вираження думок і що Вілдерс націлився на «честь, гідність, характер і репутацію Ердогана».

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте втрутився у ситуацію і назвав позов неприйнятним.

«У мене є послання президенту Ердогану, і воно дуже просте. У Нідерландах ми вважаємо свободу слова одним з найбільш поціновуваних прав, в тому числі карикатури, в тому числі із зображеннями політиків», – заявив він.

Як повідомляв УНН, раніше влада Туреччини відреагувала на публікацію карикатури на президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана у французькому сатиричному журналі Charlie Hebdo. На карикатурі напівроздягнений турецький лідер сидить у кріслі, в одній руці він тримає відкриту банку з напоєм, іншою задирає одяг офіціантки в хіджабі.

Карикатура з’явилася на тлі скандалу, що розгорівся в останні дні конфлікту Туреччини та Франції. Поштовхом для нього стала промова президента Франції Еммануеля Макрона, яку він виголосив у зв’язку з убивством під Парижем вчителя Самюеля Паті.

Макрон назвав інцидент «ісламістським терактом» і заявив про необхідність боротися з політичним ісламізмом у французьких школах, держустановах, культурних товариствах, релігійних громадах і мечетях. У відповідь Ердоган запропонував Макрона «перевірити свою психіку».

Конфлікт продовжив розростатися, Франція відкликала свого посла з Анкари, а Ердоган закликав громадян Туреччини відмовитися від французьких товарів.

Ще на цю тему