РФ застосовує режим секретності для обходу санкцій в сфері ВПК

16:30 27.10.2020

Росія закрила інформацію про державні закупівлі в оборонно-промисловому секторі, зокрема щодо захоплених в окупованому Криму та привласнених РФ підприємств українського ОПК. 

Також таємницею стали дані в російському держреєстрі про підприємства, зокрема кримські, що потрапили або можуть потрапити під санкції. 

Про це повідомила Центру журналістських розслідувань Тетяна Гучакова, експертка Інституту Чорноморських стратегічних досліджень.

Захоплені Росією українські державні підприємства ВПК після внесення до санкційних списків ЄС та США були інтегровані до російського оборонно-промислового комплексу і включені до державного оборонного замовлення (ДОЗ) РФ, а дані про оборонні закупівлі було засекречено. Тетяна Гучакова зазначає, що це було централізоване рішення російського керівництва:

«Обхід санкцій – це не справа кожного окремого підприємства, це державна політика Росії. Охарактеризувати її можна одним словом – засекречення. Воно нарощувалось поетапно. Ще у вересні 2015 року був закритий доступ до реєстру підприємств ВПК, до якого було внесено кілька кримських заводів. У лютому 2017 року з’явилась так звана «чорна скринька» закупівель держоборонзамовлення. Тобто все, що стосується ДОЗ, йде не у відкритих системах закупівель, це – закрита інформація».

За її словами, наступним рівнем захисту від західних санкцій став дозвіл уряду РФ на закриття доступу у Єдиному державному реєстрі (ЕГРЮЛ) до даних юридичних осіб, які знаходяться під санкціями, а також розташовані у Криму і потенційно можуть стати фігурантами санкційних списків ЄС та США – таке рішення було прийнято у 2019 році.
 

Ще на цю тему