Туреччина проявила цікавість до добудови Ан-225 «Мрія» - віце-прем'єр України

18:30 26.10.2020

Турецька сторона на переговорах між президентами двох країн, які відбулися недавно в Анкарі, повідомила про інтерес до можливості добудови другого екземпляра найбільшого в світі транспортного літака Ан-225 «Мрія».

Про це повідомив віце-прем'єр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, передає Інтерфакс-Україна.

«Зовсім екзотичною для мене була ситуація, коли в цьому візиті ми торкнулися з президентом Туреччини питання добудови другої «Мрії»: навіть незважаючи на ту суму, скільки я сказав це коштуватиме, турецька сторони сказала, що продовжимо обговорювати», – повідомив Уруський на прес-конференції в Києві.

За його словами, очікуються переговори експертів з цього питання.

«Руслани» (Ан-125 - ІФ) добудувати не можемо, нові побудувати не в силах. «Мрію» можемо добудувати і теоретично, і практично», – сказав віце-прем'єр.

Він додав, що також йдеться про можливість закупівлі середнього транспортного літака Ан-178, оскільки у Туреччини є зацікавленість у стратегічних транспортних літаках.

Ан-225 «Мрія» (кодове ім'я НАТО - «Козак», англ. Cossack) - найбільший і найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським КБ Антонова. Ан-225 з максимальною спорядженою масою 640 тонн, є найважчим літаком у світі. У листопаді 2004 року Міжнародна авіаційна федерація внесла Ан-225 до Книги рекордів Гіннеса за його 240 рекордів.

У квітні цього року представники «Антонова» повідомили президенту України Володимиру Зеленському, що на сьогодні «в металі» є другий літак, схожий на Ан-225, проте його добудову ще у 2012 році оцінювали у $460 млн зі старими аналоговими технологіями, тому на сьогодні для вантажних перевезень його добудовувати недоцільно.

Водночас представники «Антонова» нагадали, що Ан-225 створювався для цільового використання як носій космічного апарату «Буран» і доцільно розглянути можливість використання його в проекті «Повітряний старт» для запуску космічних апаратів з висоти 12 тис. м.

Уруський у липні також підтримав ідею «Повітряний старт» як можливу національну ідею, враховуючи напрацювання України в авіапромі та ракетно-технічній галузі.

 

Ще на цю тему