Скандал між Парижем та Анкарою: Ердоган закликав турків не купувати французькі товари

17:45 26.10.2020

На фоні дипломатичного конфлікту між двома країнами президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган закликав турків не купувати французькі товари.

Про це повідомляє Reuters, пише УНН.

«Як у Франції говорять «не купуйте турецькі товари», так само і я звертаюся до своєї нації. Не купуйте французькі товари», — заявив президент під час виступу в Анкарі.

Раніше Франція відкликала свого посла в Анкарі для консультацій після слів Ердогана про французького лідера Емманюеля Макрона.

Це сталося після того, як Ердоган порадив Макрону «перевірити свою психіку» — так він відреагував на виступ президента Франції, який запропонував захистити світські цінності країни від радикального ісламізму.

Дипломатичний скандал і різку реакцію президента Туреччини викликала промова Макрона після вбивства під Парижем вчителя Самуеля Паті, коли він заявив про необхідність боротьби з сепаратизмом в країні. Макрон заявив, що політичному ісламізму потрібно давати відсіч в школах, держустановах, культурних товариствах і релігійних громадах, а також в мечетях. Глава держави також запропонував створити разом з Радою мусульман Франції організацію, яка дозволить побудувати «освічений іслам» в країні без іноземного впливу.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель назвав оцінки Ердогана неприйнятними. «Заяви президента Туреччини на адресу президента Франції неприйнятні. Закликаємо Туреччину припинити цю небезпечну конфронтаційну спіраль», — написав Боррель.

Нагадаємо, вчора Франція відреагувала на слова Ердогана про те, що «Макрону потрібно лікувати психічні розлади».

Ще на цю тему