Командувач Повітряними Силами виступає за отримання F-16

13:13 26.10.2020

Командувач Повітряними Силами Збройних Сил України генерал-полковник Сергій Дроздов виступає за отримання F-16.

Про це він розказав в інтерв’ю РБК-Україна, повідомляє Український мілітарний портал.

Він також виступив за єдиний тип багатоцільового винищувача, який згодом замінив би усі типи бойової авіації радянського зразка: винищувачі, штурмовики, бомбардувальники.

Як варіант переозброєння він навів у приклад Польщу, що спочатку придбала певну кількість багатоцільових винищувачів F-16 та згодом поступово проводить переозброєння.

«Такий досвід Польщі був би і для нас найбільш прийнятний: отримати ескадрилью винищувачів та поставити її на озброєння в одній з бригад тактичної авіації Повітряних Сил» – розказав генерал-полковник

Серед можливих проблем Командувач під час переходу на новий тип винищувача він назвав технічну базу: «Проблем з перенавчанням нашого льотного складу на новий тип літака не має виникнути, є нюанси із технічною базою, ремонтом, аеродромно-технічним забезпеченням».

На запитання по отриманню більш сучасних типів багатоцільових літаків для українських льотчиків Сергій Дроздов уточнив, що це би було добре, але цей процес значно триваліший

Звичайно, Повітряні Сили хотіли б мати і найсучаснішу техніку, як от американський F-35, наші льотчики мріяли б літати на таких літаках. Але будьмо реалістами, бо ж, наприклад, Польща, хоч уже тривалий час є стратегічним союзником США і повноцінним членом НАТО, лише зараз змогла почати розмову про отримання цих літаків (винищувачів F-35, – ред.).

Також він як спеціаліст військової галузі скептично віднісся до розмов по створенню вітчизняного багатоцільового літака: «Створити бойовий літак – багатофункціональний винищувач, Україні навряд чи вдасться у найближчій перспективі. Для цього у нас нема, по-перше, відповідної наукової бази, немає потужностей виробництва, досвіду. Україна може випускати лише військово-транспортні літаки. Як показує досвід розвинутих країн, треба не менше 10 років і не менше 10 млрд доларів тільки на створення прототипу бойового літака, крім того, час не стоїть на місці, треба, щоб він відповідав принциповим сучасним характеристикам. Втім, у нас стільки мільярдів і стільки часу немає», – підсумував Командувач Повітряними Силами Сергій Дроздов

Нагадаємо, що зараз Повітряні Сили ЗСУ експлуатують одразу чотири типи бойових літаків:

винищувачі Су-27
винищувачі МіГ-29
штурмовики Су-25
бомбардувальники Су-24М та створені на їх базі літаки-розвідники Су-24МР

Така широка номенклатура бойових літаків ускладнює та здорожчає їх утримання через унікальність запасних частин для кожного з типів.