У 2020 році до українських вишів вступили майже 1500 абітурієнтів з окупованих Криму і Донбасу

08:00 23.10.2020

У 2020 році до українських закладів вищої освіти вступили майже 1500 абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу. 

Це майже на третину менше, ніж минулого року, повідомила заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Голованчук, пише Центр журналістських розслідувань.

За її словами, станом на кінець серпня 1008 вступників з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей України скористалися послугами освітніх центрів «Донбас-Україна» для вступу в заклади вищої освіти на підконтрольній Уряду України території. Ще 321 абітурієнт скористався аналогічною програмою «Крим-Україна» для громадян з тимчасово окупованого Криму.

Заступниця міністра зазначила, що цього року, порівняно із 2019 роком, загальна кількість вступників з ТОТ зменшилася на 29%. Це передусім пов’язано із впливом пандемії, а також обмеженнями, запровадженими окупаційними адміністраціями, щодо перетину КПВВ на межі з тимчасово окупованим територіями.

Разом із тим, вона вказала, що кількість вступників цього року ще може зрости, адже міністерство освіти та науки України продовжило вступну кампанію для абітурієнтів з ТОТ України до 23 жовтня.

«Наші подальші кроки: збільшити кількість абітурієнтів з тимчасово окупованих територій, які вступають в заклади освіти, що розташовані на контрольованих Урядом України територіях, а також створити платформу для цієї амбіційної та активної молоді», – сказала Голованчук.

Вона додала, що найпопулярнішим вибором абітурієнтів з Криму, як і минулого року став Таврійський національний університет ім. Вернадського, куди вступили 30 осіб. Абітурієнти з тимчасово окупованих територій Донеччини і Луганщини найчастіше обирали Східноукраїнський національний університет ім. Даля. Його обрав 131 вступник. Найпопулярніший факультет, який цього року обирали абітурієнти з ТОТ – медичний.
 

Ще на цю тему