У недужих фігурантів «справ Хізб ут-Тахрір» погіршився стан здоров’я, окупанти тримають їх без медичної допомоги

15:01 22.10.2020

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомляє, що фігурантів кримських «справ Хізб ут-Тахрір» Джеміля Гафарова та Енвера Омерова тримають в антисанітарних умовах у СІЗО. Перший перебуває в окупованому Сімферополі, а другий – у Ростовській області сусідньої Росії.

Про це омбудсмен написала у Facebook, повідомляє QHA.

Також, за її словами, кримчанам не надають медичну допомогу в слідчому ізоляторі.

За словами рідних, Джеміль Гафаров, інвалід II групи, скаржиться на різке загострення хронічних хвороб. Його турбують постійні судоми в ногах, сильний біль у серці та різкі перепади тиску. Енвера Омерова турбують сильні болі опорно-рухового апарату, що не дає вільно ходити, – повідомила Денісова.

Як інформує український омбудсмен, кримчан тримають у переповнених камерах, зокрема Джеміль Гафаров перебуває в камері ще з 10 особами, проте там у наявності тільки шість ліжок.

Також у камерних приміщеннях антисанітарія – велика кількість тарганів і клопів.

Через те, що адміністрація місць несвободи не проводить санітарну обробку, рідні змушені передавати дихлофос та інші подібні засоби для боротьби з цією «живністю». Але самостійно з цією проблемою наші співгромадяни вже не можуть впоратися, – повідомила омбудсмен.

Як зазначає Денісова, ці факти свідчать про порушення статей 9, 10, 22 мінімальних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН, а також статті 3 Європейської конвенції про захист прав людини й основних свобод.

Денісова заявила, що звернулася до російської Уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової з проханням забезпечити надання необхідної медичної допомоги кримчанам і перевірити умови їхнього тримання.

Представники російського омбудсмена не коментували заяву Денісової.

Ще на цю тему