Посадовцю ФСБ Росії повідомлено про підозру за сприяння окупації Криму

13:45 21.10.2020

Слідчі Служби безпеки України повідомили про підозру посадовцю ФСБ Росії за те, що у 2014 році сприяв окупації Криму шляхом підкупу українських військовослужбовців.

Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Офісу Генпрокурора.

«За погодження з прокурорами Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора слідчі Головного слідчого управління СБУ повідомили про підозру посадовцю ФСБ РФ», — йдеться у повідомленні.

Встановлено, що у лютому-березні 2014 року посадовець спецслужби країни-агресора, перебуваючи у місті Сімферополь АР Крим, діючи за попередньою змовою з іншими представниками ФСБ та ЗС РФ, вчиняв дії, направлені на порушення суверенітету і територіальної цілісності України. Таким чином, був реалізований заздалегідь розроблений злочинний план окупації та подальшої анексії території півострова Крим, вказали у прокуратурі.

Також, як повідомляється, співробітник ФСБ РФ шляхом умовлянь, підкупу та погроз закликав військовослужбовців Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби України, Сімферопольського прикордонного загону, дислокованого на території АР Крим, перешкоджати спротиву підривним діям військових підрозділів РФ та переходити на бік російської прикордонної служби.

«Йому інкримінують пособництво у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, тобто в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України, представниками влади, за попередньою змовою групою осіб, які призвели до тяжких наслідків; підбурюванні до вчинення державної зради та веденні агресивної війни проти України (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 ККУ)», — йдеться у повідомленні.

Наразі вирішується питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження щодо підозрюваного.

Нагадаємо, Прокуратура АР Крим та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт відносно колишньої судді, яка перейшла на службу до незаконно створених судових органів Росії і сприяла окупації півострова.

Ще на цю тему