Денісова в ПАРЄ: «Росія дискримінує корінне населення в Криму»

08:15 16.10.2020

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час виступу на комітеті ПАРЄ з питань рівності і недискримінації повідомила, що Росія не дотримується в анексованому Криму прав кримських татар, дискримінує корінне населення.

«Порушується право власності корінного кримськотатарського народу. Знесені сотні будинків кримських татар, а земельні ділянки передані будівельним компаніям. З 2021 року Росія розширила перелік територій, де земельні ділянки не можуть бути у власності іноземців. Тому земельну ділянку кожного громадянина України можуть конфіскувати або примусово вилучити», – зазначила Людмила Денісова.

Український омбудсмен також розповіла про порушення права на освіту рідною мовою в Криму.

«Близько 3 відсотків учнів серед кримських татар в порядку факультативних занять можуть вивчати рідну мову», – додала Денісова.

За словами уповноваженої з прав людини України, в Криму «порушується право на свободу думки, совісті, переконань і релігії». Денісова додала, що Росія переслідує 130 громадян України з політичних мотивів, з них 93 кримських татарина.

Вона нагадала про насильницьку паспортизацію кримчан і про переселення на територію Криму громадян Росії.

«Уповноважена закликала не зменшувати санкції, не послабляти міжнародний тиск на Росію, щоб змусити беззастережно, без будь-яких умов звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України», – наголошується в повідомленні Офісу омбудсмена України.

Напередодні Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова повідомила, що провела онлайн-зустріч з омбудсменами анексованих Криму і Севастополя, а також з підконтрольними Росії представниками Муфтіяту й уряду Криму, за підсумками якої вказала на те, що на півострові – «міжнаціональна злагода».

У доповіді, опублікованій Державним департаментом США про свободу релігії у світі мовиться, що Росія переслідує і залякує релігійні меншини в Криму, «Свідків Єгови», Православну церкву України та кримських татар-мусульман.

Ще на цю тему