Греція і Туреччина обмінялися новими звинуваченнями через Східне Середземномор’я

12:00 13.10.2020

Греція звинуватила Туреччину у тому, що їй не можна довіряти, через чергову відправку розвідувального судна в спірні води в Східному Середземномор'ї і організацію часткового відкриття покинутого курорту на етнічно розділеному Кіпрі.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Kathimerini.

"Туреччина довела, що їй не можна довіряти. Всі ті, хто вірив, що Туреччина мала на увазі все, що вона сказала перед Європейським самітом 1-2 жовтня, тепер змінюють думку", - заявив офіційний представник уряду Греції Стеліос Петсас.

Раніше в понеділок Туреччина випустила морський консультативний висновок про те, що вона планує направити в цей регіон дослідницьке судно Oruc Reis, викликавши різку критику з боку Греції.

У відповідь на звинувачення Афін Анкара заявила, що у Греції немає права на протест щодо розвідувальних робіт на відстані 15 км від турецького узбережжя.

«Неприпустимо, щоб існувала опозиція проти нашої країни, яка має найдовшу берегову лінію в Східному Середземномор'ї і яка діє в 15 кілометрах від її материкової частини", - йдеться в заяві МЗС Туреччини. Відомство додало, що критика Греції є "необґрунтованими звинуваченнями, що не мають ніякого відношення до міжнародного права».

Як повідомлялося, лідери ЄС звинуватили Туреччину у порушенні міжнародного права через бурові роботи у Східному Середземномор’ї і заявили, що залишають за собою можливість запровадження санкцій.

Нагадаємо, 1 жовтня НАТО оголосив про створення двостороннього військового механізму для вирішення конфлікту між Грецією і Туреччиною в Східному Середземномор'ї.

Ще на цю тему