Прокуратура АРК повідомила про підозру учаснику «самооборони Севастополя» / Фото

09:15 13.10.2020

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру учаснику незаконного збройного формування «самооборона Севастополя» за ч. 2 ст. 260 КК України.

Протягом лютого-березня 2014 року він здійснював «контрольно-пропускний режим» на незаконно створеному блок-пості «Орловський міст» при в’їзді до м. Севастополь АР Крим, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на прокуратуру АРК. 

Санкція інкримінованої статті передбачає позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої. Імені та прізвища підозрюваного у відомстві не називають. Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, це Земенко Максим Володимирович, 29.04.1987 р.н.

«Погрожуючи застосуванням фізичної сили та вогнепальної зброї підозрюваний здійснював перевірки документів громадян та обшукував транспортні засоби, а також брав участь у затриманні українських громадян на території півострова. На даний час, «самооборонівця» оголошено в розшук».

Максим Земенко. Фото Миротворець

У лютому 2019 року видання в матеріалі «Шуцмани Путіна. Блокпости Севастополя» писав про членів «Самооборони Севастополя», які в лютому-березні 2014 року організували блокпости довкола Севастополя. Озброєні люди, які несли на них чергування, масово порушували права людини – самовільно обмежували у пересуванні і затримували громадян, зупиняли і обшукували машини і автобуси, вилучали власність. Зокрема, 25 лютого 2014 року був створений блокпост «Тернівка», яким командував колишній офіцер міліції Юрій Вдовенко. Разом з синами Дмитром та Євгеном Вдовенками, кількома громадянами Сербії і байкерами російського клубу «Нічними вовками» він обмежував вільне пересування громадян.

У липні 2020 року слідчі Главку Нацполіції в АРК і Севастополі повідомили про підозру двом учасникам «Самооборони Севастополя» Олегу Голованю та Олександру Синявському, які сприяли окупації Криму Росією. Головань в 2014 році був командиром блокпосту «Верхнєсадове», найбільшого у Севастополі, бійців якого озброїв особисто Ігор Гіркін (Стрєлков). Блокпост мав прямий зв’язок зі штабом Чорноморського флоту РФ. Трафік автомобілів, автобусів та людей на ньому контролювали понад 100 людей. Синявський ще в часи Антимайдану (грудень 2013 року – січень 2014 року) із бійців свого спортклубу створив підрозділ «Славянський щит».
 

Ще на цю тему