У Києві обговорять можливості захисту археологічної спадщини Криму

09:15 12.10.2020

У Києві у понеділок, 12 жовтня, анонсують проведення круглого столу «Захоплений Крим і археологічну спадщину».

В межах заходу заплановане обговорення нинішньої ситуації у сфері захисту культурної та зокрема археологічної спадщини і пошук механізмів захисту інтересів України у зв'язку з тимчасовою окупацією Криму Росією, повідомляють Крим.Реалії.

«Обговорення буде проходити в межах двох тематичних блоків: 1. Порушення Росією міжнародних правових норм охорони археологічної спадщини у Криму. 2. Способи протидії співпраці з державою-агресором в області культурної спадщини: юридичний і моральний аспект проблеми», – наголошується в прес анонсі.

Раніше стало відомо, що Росія намагається від свого імені внести до переліку світової спадщини ЮНЕСКО культурні об’єкти в анексованому Криму. Про це повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко на засіданні круглого столу з розробки стратегії культурної реінтеграції Криму.

4 вересня Світлана Фоменко повідомляла, що Україна має стратегію боротьби за музейні експонати, артефакти та пам’ятники, розташовані в анексованому Криму.

Раніше президент України Володимир Зеленський своїм указом включив Російський державний музей Ермітаж, «Російське географічне товариство», Інститут археології Російської академії наук та інші структури до санкційного списку, зокрема, за археологічні розкопки в анексованому Криму.

Колишній заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця, виступаючи на 40-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі, заявив, що дії Р

Ще на цю тему