Генсек ООН опублікував нову доповідь про порушення прав людини в Криму

08:45 09.10.2020

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш опублікував третю доповідь про ситуацію з правами людини в незаконно окупованому Росією Криму.

У МЗС України звертають увагу, що в ній «містяться конкретні вимоги до Росії без зайвих дипломатичних евфемізмів», пише Центр журналістських розслідувань.

Як повідомляє Моніторингова місія ООН в Україні, доповідь охоплює період з 1 липня 2019 року по 30 червня 2020 року.

Звіт базується на моніторингу та документуванні Місією ООН порушень міжнародного гуманітарного права та міжнародного права в галузі прав людини в окупованому Криму.

Серед інших тем, доповідь містить інформацію про:

– катування і жорстоке поводження з боку співробітників ФСБ Росії та інших правоохоронних органів в Криму, без залучення до відповідальності ймовірних винних осіб;

– безкарності винних осіб, причетних до 43 випадків насильницьких зникнень;

– неефективну безоплатну правову допомоги обвинуваченим у кримінальних справах;

– неналежні умови утримання та обмежений доступ до медичних послуг в місцях утримання під вартою;

– втручання в професійну діяльність журналістів;

– втручання місцевих органів влади в право на проведення мирних зібрань в Криму;

– знесення приватних будинків кримських татар без компенсації власникам;

– примусових переміщеннях і депортації з Криму, а також переміщення цивільних осіб з Росії до Криму.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова звернула увагу, що нова доповідь Генсека ООН по ситуації в Криму містить конкретні вимоги до Росії.

«Генеральний секретар ООН опублікував нову Доповідь про ситуацію з правами людини в Криму, яка без зайвих дипломатичних евфемізмів містить конкретні вимоги до Росії: припинити затримання, тортури, насильницькі зникнення; забезпечити свободу слова і віросповідання; зняти заборону Меджлісу. Росія має забезпечити освіту українською мовою, припинити призов до російської армії, відновити права власності, порушені в результаті «націоналізації», припинити переміщення жителів Криму за межі півострова», – написала Джапарова в мікроблозі Twitter.

Вона також зазначила, що всі ці положення з Доповіді Гутерріша будуть відображені в оновленій резолюції Генеральної Асамблеї ООН

Попередня доповідь Генсека ООН про ситуацію з правами людини в окупованих Криму і Севастополі був опублікований в липні 2020 року.

Ще на цю тему