Болгарія обирає компанію для постачання бронемашин

13:00 07.10.2020

Розкриті конверти з пропозиціями фіналістів тендера на поставку бронемашин Збройним силам Болгарії.

Про це повідомляє Міністерство оборони Болгарії, пише Український міліарний портал.

У Болгарії відбулася церемонія розкриття конвертів з ціновими пропозиціями компаній General Dynamics і Patria, які були допущені до фінальної стадії тендеру на поставку нових бронемашин для країни.

Цінові пропозиції оцінить міжвідомча робоча група. Крім того, планується провести випробування пропонованих бронемашин для оцінки відповідності характеристик.

За результатами своєї діяльності міжвідомча робоча група підготує звіт міністра оборони, в якому буде вказано рейтинг учасників, а також пропозицію про вибір підрядника або про припинення процедури.

Уряд Болгарії 16 травня 2018 року схвалив придбання 150 нових бойових броньованих машин для оснащення трьох батальйонних бойових груп механізованої бригади Збройних сил.

Передбачалося поставку 90 БМП і 60 спеціальних і допоміжних машин (120-мм самохідні міномети, машини управління, розвідувальні та санітарні машини), додаткового обладнання, а також навчання особового складу. Згідно з вимогами, БМП з колісною формулою 8х8 повинні бути озброєні 30-мм автоматичною гарматою. Спеціальна техніка може бути виконана на платформі з колісною формулою 8х8, 6х6 або 4х4.

Термін реалізації проєкту становить 12 років. Бюджет програми поставки бронемашин склав близько 832 млн доларів.

Реалізація процедури закупівлі почалася 5 серпня 2019 року. Запити про пропозиції були спрямовані чотирьом учасникам, включаючи ARTEC GmbH (спільне підприємство Rheinmetall – Krauss-Maffei Wegmann), Patria (Фінляндія), NEXTER Group (Франція) і General Dynamics European Land System – MOWAG (Швейцарія).

Претенденти повинні були представити пропозиції до 31 жовтня 2019 року, але пізніше терміни подачі були двічі продовжені. У підсумку пропозиції були отримані 18 грудня 2019 року.

Фіналістами конкурсу були обрані Patria (Фінляндія) з бронемашиною AMV XP з колісною формулою 8х8 і General Dynamics European Land System – MOWAG (Швейцарія) з «Piranha V» з колісною формулою 8х8.

Ще на цю тему