МЗС РФ відреагувало на події у Киргизстані

18:45 06.10.2020

Росія розраховує на швидке вирішення кризової ситуації в Киргизстані політичним шляхом і без застосування сили.

Про це йдеться в поширеному у вівторок коментарі МЗС РФ, пише УНН.

«Росія зацікавлена в забезпеченні внутрішньополітичної стабільності Киргизії (відзначимо, що саме таку назву країни офіційно використовує РФ — ред.) — свого стратегічного партнера і союзника, — безпеки і благополуччя всього дружнього народу цієї країни, — вказали в міністерстві. — В обставинах пріоритетом має залишатися підтримка умов для подальшого демократичного розвитку Киргизької Республіки в рамках її конституції і законодавства. Сподіваємося на швидке вирішення кризової ситуації в правовому полі, шляхом переговорів і без застосування сили».

На Смоленській площі також закликали всі політичні сили Киргизстану постаратися зберегти внутрішню стабільність і безпеку в країні. «Закликаємо всі політичні сили в цей критичний для республіки момент проявити мудрість і відповідальність з метою збереження внутрішньої стабільності і безпеки», — підкреслили в МЗС РФ.

Нагадаємо, Центрвиборчком Киргизстану визнав недійсними підсумки парламентських виборів, через які в Бішкеку почалися масові протестні акції.

Раніше, 5 жовтня на вулиці Бішкека вийшли прихильники опозиції, незадоволені підсумками голосування. Їх жорстко розігнали правоохоронні органи.

Однак вночі демонстрантам вдалося захопити декілька адміністративних будівель, в тому числі Білий дім (там розташований парламент і адміністрація президента), мерію і уряд.

Опозиція створила координаційну раду.

На фоні протестів було оголошено про відставку мера Бішкека Азіза Суракматова.

Чинний президент Киргизстану Сооронбай Жеєнбеков назвав події в країні незаконною спробою захоплення влади.

Ще на цю тему