Україна може приєднатися до позову Нідерландів щодо МН-17, - заступник генпрокурора Мамедов

15:30 02.10.2020

За словами заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова, приєднання до позову Нідерландів у ЄСПЛ перебуває в компетенції Мін'юсту.

Про це заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов заявив в інтерв'ю «Дзеркалу тижня», передають Новини Еспресо.

Як зазначив заступник генпрокурора, спільна слідча група (JIT), яка розслідує знищення російськими окупантами лайнера Boeing рейсу MH17 над Донбасом у 2014 році, не припиняє роботу, попри суд над чотирма фігурантами в цій справі в Нідерландах. 

За його словами, JIT продовжує збір доказів причетності й інших до цього злочину: всіх тих, хто віддавав накази і їх виконував. «Завдання і мета ... не змінилися - притягнення до відповідальності всіх винних у знищенні рейсу МН17», – наголосив Мамедов.

28 вересня суд вислухав захист Олега Пулатова і взяв перерву до 3 листопада. Мамедов ухилився від відповіді на запитання журналістів, чи свідомо в обвинуваченого росіянина все затягують.

Він зазначив, що оскільки Україна - не сторона цього процесу, «не вважаємо за можливе давати свою оцінку».

Візит адвокатів Пулатова в РФ для консультацій з підозрюваним прокурор назвав найважливішою подією з точки зору прогресу в справі, оскільки всі сторони тепер можуть ознайомитися з версією подій від росіянина.

На запитання, як Україна реагує на те, що у Пулатова звинувачують її в незакритті «повітря» над Донбасом після початку боїв, і цю тезу використовує пропаганда РФ, заступник Венедіктової відповів коротко: «Вичерпну відповідь на це питання було надано у звіті Ради з безпеки Нідерландів, яка не знайшла порушень існуючих на той момент правил з боку України».

Мамедов додав, що Україна «не бачить проблем» у роботі з малайзіськими колегами-слідчими, попри те, що влада цієї країни раніше доволі суперечливо оцінювали результати розслідування JIT. Заступник генпрокурора запевнив, що комунікація і робота в JIT «базується на принципах взаємної довіри і професіоналізму; ми працюємо на один результат».

«Приєднання до позову Нідерландів у ЄСПЛ перебуває в компетенції Міністерства юстиції, уповноваженого представляти інтереси України в цьому суді. І це питання, наскільки мені відомо, зараз розглядається. У разі ухвалення відповідного рішення ми готові продовжити координувати наші зусилля і позиції з колегами і всіляко сприяти в їхній роботі», – додав він.

 

Ще на цю тему