Помпео у Греції обговорив «шкідливі дії» Росії - енергетику, дезінформацію та вплив на Православну церкву

11:30 30.09.2020

Держсекретар США Майк Помпео та прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс у вівторок обговорили, як можна протистояти викликам, які становить Росія у регіоні.

Про це Помпео заявив під час прес-конференції на острові Кріт, передає УНН із посиланням на Голос Америки.

«Ми з прем’єр-міністром (Греції — ред.) погодились розглянути шляхи тіснішої співпраці, щоб подолати виклики, що становить Росія через діяльність, яка має шкідливий вплив, як-то поширення дезінформації про пандемію і спроба захопити Православну церкву», — заявив Майк Помпео.

Держсекретар США прибув до Греції з дводенним візитом в час посилення напруження в регіоні через суперечки щодо постачання енергоресурсів. Американський дипломат наголосив, що російський «Газпром» не може диктувати правила енергетичного ринку.

«В питаннях енергетики ми вчора мали чудову розмову. Я підтвердив підтримку США нинішніх зусиль Греції, щоб диверсифікувати енергетичні шляхи та поставки по всьому регіону. Вільний ринок повинен ухвалювати рішення щодо енергопостачання, а не російський «Газпром», — сказав Помпео.

Держсекретар Помпео закликав Грецію і Туреччину — союзників США у НАТО — продовжити переговори і якомога швидше врегулювати суперечку щодо морських кордонів у Східному Середземномор’ї.

Обидві країни попередньо погодились відновити переговори щодо морських кордонів, втім не оголосили дату, коли це станеться.

«Ми сподіваємось, що ці переговори зможуть продовжитись у серйозному руслі», — сказав Помпео.

Державний секретар США обговорив також з грецькою стороною питання безпеки і звинуватив Росію у дестабілізації в Лівії.

«Наша співпраця у питаннях безпеки є особливо важливою в цей час, коли Росія продовжує дестабілізувати регіон, особливо в Лівії, де США закликають вивести всі іноземні військові сили, підтримати військову деескалацію і примирення в Лівії», — зазначив Майк Помпео.

Ще на цю тему