Примусити Росію до переговорів: США мають намір розгорнути ядерну зброю – Politico

10:45 30.09.2020

Адміністрація президента США Дональда Трампа готова перевести ядерні боєприпаси, які знаходяться на зберіганні, в бойовий стан, щоб натиснути на Москву в переговорах щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

Про це повідомляє Politico, посилаючись на три джерела, знайомих з ситуацією, передає УНІАН.

«Адміністрація Трампа попросила військових оцінити, наскільки швидко вони можуть зняти зі зберігання ядерну зброю і завантажити її на бомбардувальники і підводні човни, якщо термін дії Договору про контроль над озброєннями з Росією все ж завершить свою дію в лютому», – наголошується в публікації.

За їх словами, запит до Стратегічного командування США в Небрасці є частиною стратегії тиску на Москву з метою укладення нового договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь перед виборами президента в США.

У США вважають, що Росія затягує переговори в надії на перемогу на виборах Джо Байдена, який нібито пообіцяв продовжити новий договір СНВ на більш вигідних для росіян умовах.

Адміністрація Трампа «намагається створити стимул, і це реальний стимул для росіян сісти і почати переговори».

Однак колишні високопоставлені представники Служби контролю над озброєннями і військові вважають цей крок ризикованим.

«Це дуже нерозумно... абсолютно безглуздо погрожувати (переведенням зброї у бойовий стан - ред.). Це стає допустимим тільки в тому випадку, якщо інша сторона не може цього зробити. Росіяни теж можуть це зробити», – сказав колишній чиновник Республіканської партії з контролю над озброєннями.

Що таке договір СНВ-III:

Договір між Росією і США про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, СНВ-III - двосторонній договір між Росією і США щодо подальшого взаємного скорочення арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь.

Договір був підписаний президентами Дмитром Медведєвим і Бараком Обамою 8 квітня 2010 року в Празі і набув чинності 5 лютого 2011 року.

Договір розрахований на 10 років з можливим продовженням за взаємною домовленістю сторін на 5 років. Таким чином, кінець його дії - в лютому 2021 року. Після цього сторони повинні прийти до нової угоди або продовжити діючі домовленості.

Договором передбачено скорочення розгорнутих ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників - до 700 одиниць

У червні 2020 року в США заявляли, що будуть продовжувати наполягати на тому, щоб Китай приєднався до їхніх переговорів з Росією за новою угодою на зміну СНВ-III.


 

Ще на цю тему