Загальна сума претензій українців до Росії через анексію і війну може перевищити 100 млрд євро – Сенченко

10:40 28.09.2020

Голова всеукраїнського громадського руху «Сила права» Андрій Сенченко стверджує, що загальна сума претензій до Росії від людей, які постраждали через її агресію проти України, може скласти понад 100 мільярдів євро.

«На території України від російської агресії постраждали приблизно два мільйони людей: близько 1,5 мільйонів – вимушені переселенці, півмільйона – інші категорії. Якщо кожен з цих людей подасть до суду і сума збитку буде розрахована виходячи з практики Європейського суду, то загальна сума претензій до Російської Федерації перевищить 100 мільярдів євро. Звичайно, сьогодні такої кількості рішень немає, і загальна сума претензій вимірюється за винесеними рішеннями декількома мільйонами євро. Але ми продовжуємо працювати», – сказав він в інтерв'ю Радіо Свобода.

За словами Сенченка, люди, які постраждали через війну або анексію Криму, змушені йти складним шляхом: спочатку суди виносять рішення про те, що людина або родичі загиблого на Донбасі дійсно постраждали внаслідок дій Росії, а потім вже визначається розмір завданих збитків.

«У нас подібних рішень для постраждалих громадян є вже сотні, а рішень першого етапу – встановлення факту – кілька тисяч, аж до Верховного суду України. Рішень про стягнення шкоди винесено кілька сотень для сімей загиблих, вимушених переселенців і інших категорій постраждалих», – каже Сенченко.

Всі позови постраждалі подають до українських судів, а ось виконувати їх рішення, тобто домагатися від Росії виплати компенсації, доводиться вже в судах міжнародних.

Ще на цю тему