Російским «реставраторам» Ханського палацу в Бахчисараї загрожує арешт в РФ

08:15 25.09.2020

Російські слідчі хочуть заарештувати за розкрадання коштів керівництво ООО «Меандр», яке було фаворитом тендерів на незаконну реставрацію пам’яток історії та архітектури в окупованому Криму.

Як пише Центр журналістських розслідувань, про це повідомляє інформагентство ТАСС із посиланням на пресслужбу Басманного суду Москви.

Суд розгляне клопотання слідства про арешт двох керівників ТОВ «Меандр» за розкрадання коштів, виділених на реставрацію Санкт-Петербурзької державної консерваторії ім. Н.А.Римського-Корсакова, йдеться у повідомленні інформагентства.

«До Басманного суду надійшли матеріали за клопотаннями слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту на термін до 22 листопада 2020 року стосовно Ярмош Євгенія і Завадської Олени. Обом пред’явлено обвинувачення в скоєнні злочину, передбаченого ч.4 ст.159 КК РФ (шахрайство, вчинене організованою групою або в особливо великому розмірі – ред.)», – сказано у повідомленні.

Слідчі Слідкому РФ затримали керівників ТОВ «Меандр» 23 вересня.

За інформацією правоохоронців, в червні 2017 року, між Федеральною державною казенною установою «Північно-Західна Дирекція з будівництва, реконструкції та реставрації» і ТОВ «Меандр» був укладений державний контракт на виробництво будівельних робіт в консерваторії на загальну суму 606 млн рублів. Як аванс ТОВ «Меандр» отримало понад 191 млн рублів, більша частина з яких була перерахована стороннім організаціям, гроші були переведені в готівку, а заплановані роботи не виконані.

Олена Завадська з 2015 року є генеральним директором ТОВ «Меандр», яке отримало численні підряди з реставрування пам’яток історії та архітектури в окупованому Криму на загальну суму 2 млрд рублів. Загалом ТОВ «Меандр» отримало держзамовлень на суму близько 10 млрд рублів. Будівельну та реставраційну діяльність ТОВ «Меандр» супроводжують скандали та штрафи через неналежне виконання робіт.

Раніше, 13 січня 2020 року «Верховний суд» окупованого Криму залишив без задоволення апеляційну скаргу на постанову «Ялтинського міського суду» про адміністративне правопорушення відносно фірми «Меандр», яка при «реконструкції» Воронцовського палацу в Алупці допустила намокання стелі, стін і меблів пам’ятника архітектури.

У квітні 2020 року російська ФДКУ «Дирекція з будівництва, реконструкції та реставрації» розірвала контракт на реставрацію Історичного бульвару в окупованому Севастополі з компанією «Меандр» (Санкт-Петербург), яка раніше відзначилася варварською «реставрацією» споруд Хан Сараю в Бахчисараї та ушкодженням Воронцовського палацу в Алупці.

В жовтні 2018 року Центр журналістських розслідувань у статті «Гроші – «пітерським», війна – палацам» повідомляв, що тендер на розробку науково-проектної документації (НПД) з ремонтно-реставраційних робіт у Ханському палаці в Бахчисараї виграло ТОВ «Меандр» з Санкт-Петербургу. 

Ще на цю тему