Воєнні злочини Кремля: як Росія заміщує склад населення окупованого Криму

18:30 24.09.2020

На Львівському форумі видавців відбулася дискусія «Ними тут не пахло: як заміщують населення Криму».

Учасниками дискусії стали голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, перша заступниця міністра закордоних справ Еміне Джеппар, голова правління «Кримської правозахисної групи» Ольга Скрипник і заступниця постійного представника президента України в АР Крим Таміла Ташева, повідомляє QHA.

Чубаров пояснив, що це не перша анексія Криму Росією і не перша спроба росіян витіснити з нього кримських татар.

Найбільше витіснення кримських татар з Криму відбувалося у ХІХ столітті. Основними чинниками стали посилення репресій, масове забирання земель, військова повинність російській армії і позбавлення механізмів захисту своїх прав, — пояснив він.

Чубаров нагадав і про голодомор на півострові у 1921-1923 роках, під час якого загинули близько 100 тисяч людей — переважно кримських татар.

У свою чергу Скрипник озвучила три складові кремлівської політики заміщення сучасного українського та кримськотатарського населення півострова росіянами, які втілює Росія від початку незаконної окупації у 2014 році. Йдеться насамперед про репресивні практики, які почалися з 2014 року — політично вмотивовані справи, через які людей тримають за ґратами. Також окупанти переслідують етнічне населення, створюють такі умови, коли люди не можуть вести власний бізнес і тому самі залишають півострів.

Друга складова — це заміщення етнічного населення громадянами Росії, які не мають жодного зв’язку з Україною і лояльні до окупантів. Пряме заміщення населення порушує міжнародне гуманітарне право і є одним з воєнних злочинів.

«Кримська правозахисна група» дослідила у 2019 році 1080 рішень місцевих «судів», які розглядали справи по російському міграційному законодавству щодо громадян України на українському півострові. Тоді щонайменше 171 громадянин України був депортований за межі Криму. «Часто Україну не повідомляють про такі рішення і ці люди взагалі залишаються беззахисними», — підкреслила голова правління.

Ще одним злочином є вивезення арештованих російськими силовиками людей на територію РФ. Йдеться як про політв’язнів, так і про всіх ув’язнених жінок, адже в Криму немає жіночих колоній.

Коли Росія вивозить громадян України до РФ — це є воєнним злочином і заборонено Женевською конвенцією. Більшість наших політичних в’язнів теж вивозять у Росію, інколи навіть на етапі слідства. Це робиться для того, щоб розірвати зв’язки цих людей з родинами, ускладнити роботу адвокатів, — пояснила правозахисниця.

Ще одним воєнним злочином є призов мешканців тимчасово окупованих територій до лав російської армії. Держава-агресор з 2017 року почала відправляти призовників з Криму для проходження служби на території Росії.

Серед категорій людей, які переселяються з Росії до Криму більшість складають військові й силовики. Адже наразі на окупованому українському півострові усі керівники силових структур є росіянами, а не місцевими мешканцями.

«Це глобальна і дійсно стратегічна мета Росії — фізично змінити склад населення Криму. Насправді Крим не є російським, і люди всередині чинять спротив окупації, тому Кремль намагається змінити склад населення навіть на рівні завезених вчителів і лікарів», — розповіла правозахисниця.

Ще на цю тему