Сенцов про обмін полоненими: «Путін хоче бачити Україну в своїй кишені»

17:30 24.09.2020

Колишній політв'язень Кремля, український режисер з Криму Олег Сенцов вважає, що президент Росії Володимир Путін використовує обмінний процес полоненими для зняття західних санкцій. Він також упевнений, що Путін не відмовився від наміру «поставити Україну на коліна».

Про це Сенцов сказав в інтерв'ю Hromadske.

«Росії не потрібні наші громадяни. Їм не потрібні свої громадяни. Путіну, крім його амбіцій, нічого не цікаво. Він обміняв нас не тому, що йому так був потрібен Цемах або інші люди. А тому що йому просто треба було позбутися нас як проблем. Він тоді найбільш медійних звільнив», – зазначив Сенцов.

Він упевнений, що російський президент хотів показати Європі, що «з ним можна спілкуватися».

«Хотів знову налагодити відносини, зняти санкції. І Зеленському (президент України Володимир Зеленський – КР) показати – щоб його до себе наблизити і щоб потім робити інші речі. Він хоче бачити Україну на колінах, бачити її в своїй кишені. Ось його мета. А це [звільнення полонених] – такі кроки до цього», – переконаний Сенцов.

На початку серпня 2020 року голова Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив про підготовку нового обміну в форматі «100 на 100». Єрмак висловив надію, що обмін відбудеться «скоро», але точної дати не назвав.

У російському ув'язненні, за раніше озвученими даними уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, перебувають від 113 до 115 громадян України. У списку Кримськотатарського ресурсного центру значаться 86 кримських політв'язнів.

Керівник програми підтримки політв'язнів, член Ради правозахисного центру «Меморіал» Сергій Давідіс повідомляв, що загалом у списку їхнього центру перебувають 315 осіб, 59 з яких – кримчани.​

Ще на цю тему