В Криму окупанти встановили нову вишку для блокування сигналу українських FM-станцій

20:01 18.09.2020

У вересні на півночі тимчасово окупованого Росією Криму сигнал українських FM-радіостанцій зафіксований у 12 з 19 населених пунктів, а окупанти встановили нову вежу, що блокує українське радіо.

Такі результати моніторингу опублікувала «Кримська правозахисна група», інформує QHA.

Виявилося, що поруч з контрольно-пропускним пунктом «Чаплинка» на окупованій території Криму встановлено нову телерадіовежу.

На вишці є антени, які дозволяють транслювати телерадіосигнал на територію Криму і частину Херсонської області. Так окупаційна «влада» створила на півночі Криму ще один інструмент для блокування українського FM-радіомовлення, — йдеться у повідомленні.

Координати розташування нової вишки, встановленої окупаційною «владою» поруч з адмінкордоном.
Згідно з результатами моніторингу, у Червоноармійському, Завіті Ленінському, Солоному озері, Ермаково, Придорожньому, Лобанову, Воїнці можна почути тільки одну українську радіостанцію.

В Істочному, Новоолександрівці, Мартинівці й Армянську та з боку Криму біля КПВВ «Чаплинка» можна вловити сигнал двох українських радіостанцій, а в Передмостовому — три. Біля КПВВ «Чонгар», на окупованій території півострова, можна послухати програми п’яти українських FM-радіо.

Окупанти заглушають українські частоти своїми ефірами. Так, у Вишнівці, Зарічному, Джанкої, Овочевому, Зеленій Ниві, Красноперекопську, Ішуні на українських радіочастотах транслюють свої програми російські FM-станції.

На момент проведення моніторингу мовлення українських FM з Чаплинки, в північному Криму, заглушають наступні російські радіостанції:

частоту радіо «Культура» 95,3 заглушають російським радіо «Крим»,
частоту «Перець FM» 96,4 — радіо «Море»,
частоту радіо «Мейдан» 102,3 — «Супутник»,
частоту радіо «Хаят» 103,5 — «Маяк»,
частоту радіо «Промінь» 106,4 — «Ватан Седси».

Ще в 11 населених пунктах з 19 на деяких частотах зафіксоване одночасне мовлення української та російської станцій. «Це свідчить про цілеспрямоване блокування українського FM-радіомовлення російськими станціями», — зазначають правозахисники.

Слід наголосити, що глушіння радіосигналів заборонене Міжнародною конвенцією електрозв’язку з 1947 року і Генасамблеєю ООН з 1950 року.

Під час моніторингу у червні 2020 року активісти «Кримської правозахисної групи» виявили, що сигнал українських FM-радіостанцій можна почути тільки в п’яти з 19 населених пунктів.

У квітні 2019 року «Кримська правозахисна група» повідомляла, що в Криму 10 провайдерів повністю блокують 12 українських інформаційних сайтів.

Ще на цю тему