Правозахисники повідомили про понад сотню політв'язнів-українців у в'язницях Криму і Росії

19:01 18.09.2020

Правозахисники повідомляють про 101 українського політв'язня, які перебувають у Росії та анексованому нею Криму і констатують, що тенденція політично мотивованих переслідувань триває, а кількість затриманих – зростає.

Про це розповіли в ході пресконференції «Політичні переслідування Кремлем у період COVID-19», інформує Крим.Реалії.

«З 17 березня по 31 серпня 2020 року «суди першої інстанції» в рамках політично-мотивованого переслідування жителів Криму ухвалили 96 рішень про затримання або продовження утримання під вартою на час досудового розслідування щодо 60 осіб. З цих 96 рішень про утримання під вартою – 54 рішення «постановили» кримські «суди», а 42 рішення – російські суди», – повідомила голова правління «Кримської правозахисної групи» Ольга Скрипник.

На початку серпня 2020 року голова Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив про підготовку нового обміну в форматі «100 на 100». Єрмак висловив надію, що обмін відбудеться «скоро», але точної дати не назвав.

У російському ув'язненні, за раніше озвученими даними уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, перебувають від 113 до 115 громадян України. У списку Кримськотатарського ресурсного центру значаться 86 кримських політв'язнів.

Керівник програми підтримки політв'язнів, член Ради правозахисного центру «Меморіал» Сергій Давідіс повідомляв, що всього в списку їхнього центру перебувають 315 осіб, 59 із яких – кримчани.

Ще на цю тему