У Чорному морі до 2050 року буде більше пластику, ніж риби - очільник Мінприроди

17:17 18.09.2020

У Чорному морі до 2050 року буде більше пластика, ніж риби, при цьому засмічення моря починається з річок.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський, повідомляє УНІАН.

«80% сміття в Чорному морі - це пластик, який розкладатиметься від 100 до 1000 років. Вже до 2050 року в морі буде більше пластика, ніж риби. Засмічення Чорного моря починається з річок», - зазначив він. За його словами, берег Дніпра вкрай засмічений пластиковими пляшками, пакетами і залишками одягу. «Відходи скидаються прямо на берег головної водної артерії країни. Це ще один сигнал, у першу чергу сьогодні варто підвищувати екологічну свідомість населення. Адже очевидно, дехто досі керується принципом: «Річка підніметься - все забере». Але якщо раніше вода забирала з берегів харчові відходи, то сьогодні - це пластик .... Дуже багато пластика», - підкреслив міністр.

Абрамовський зазначив, що особливо загрозливих масштабів проблема засмічення набуває в межах транскордонних річок. Останніми роками Європа спостерігає сумну картину. Після повеней на Закарпатті тонни відходів, більшість з яких пластик, через річку Тиса потрапляють до ЄС. В цьому році, після обстеження узбережжя, лише в басейні Тиси було виявлено 45 несанкціонованих звалищ. «Сьогодні українські річки потребують нашої допомоги. Перший, але важливий крок, який, я впевнений, під силу кожному українцю - це не смітити і прибирати», - написав він.

Очільник Мінприроди закликав громадян приєднатися до акції «Велике прибирання», яка відбудеться 19 вересня, і вийти на прибирання берегів українських річок. «Я закликаю кожного, незалежно від віку та регіону проживання, виходити на «Велике прибирання» берегів. У рамках Міжнародного дня чистих берегів, 19 вересня разом з сім'єю або друзями приєднуйтесь до акції. Покажіть своїм прикладом, що бути екологічно свідомим - просто», - написав він.

Міністр зазначив, що сам у суботу разом з небайдужими українцями прибиратиме берег Тиси на Закарпатті. Працівники Мінприроди та керівники підпорядкованих міністерству структур очистять від сміття 14 локацій у різних регіонах України.

Пластик у Світовому океані: Наслідки пандемії коронавірусу, що охопив весь світ, стали вже очевидними: Світовий океан повний одноразових рукавичок і масок. Дослідники з Великобританії, Франції та Південної Африки виявили, що мікропластик засмічує не тільки океан, а й атмосферу.

 

Ще на цю тему