Кубань не стане «водним донором» для окупованого Криму

17:01 18.09.2020

Зруйновано ще один міфічний російський прожект водозабезпечення Криму – поставка води з Кубані водогоном. Масштабна посуха, яка цього року вдарила по півдню Росії чи не сильніше, ніж по окупованому Криму, схоже, остаточно викреслила цей варіант вирішення проблеми водного дефіциту на півострові.

Наразі Кубань сама потерпає від наслідків посухи, а тамтешні напіввисохлі водосховища можуть позмагатися в обмілінні із кримськими, пише QHA

В російському регіоні всерйоз обговорюють доцільність встановлення опріснювальних установок. Тобто, так само шукають додаткові джерела отримання прісної води. За таких обставин навряд чи хтось подумає ділитись дорогоцінним ресурсом.

Попри це, російська пропаганда і досі продовжує годувати кримчан казками про можливість прокласти водогін по дну Керченської протоки для перекидання кубанської води до окупованого півострова. Хоча наразі вже із застереженнями на кшталт: «Увы, от перекладывания «из одного кармана в другой» воды больше не станет».

«В столиці Кубані лише лінивий не обговорює проблему води»  

Такого посушливого літа, як нинішнє, не було на Кубані понад півстоліття, констатують російські ЗМІ. І якщо в Криму надзвичайний режим подачі води по графіку був введений лише наприкінці серпня, то на Кубані погодинний графік почав діяти вже в перші дні липня. І не в одному, а в кількох населених пунктах: Єйську, Новоросійську, а також в станицях Отрадній, Раєвській, Саратовській, Натухаєвській, Старомінській, в Гарячому Ключі та селищі Чорноморському. З перебоями подавалась вода в Геленджику, де ще в червні припинило працювати половина водозаборів.

Все літо заголовки в місцевих ЗМІ і пости в соцмережах волали: «Кубань задихається від посухи». На осінь ситуація лише погіршилась, незважаючи на поодинокі дощі.

«Опадів не вистачає, щоб наповнити Краснодарське водосховище, де рівень води опустився до критичних значень. Краснодарське водосховище обміліло так, як не міліло з 1994 року. Наразі воно щодня віддає споживачам води більше, ніж отримує від природних джерел. В столиці Кубані лише лінивий не обговорює проблему води. На узбережжі, в Геленджику і Новоросійську воду подають по годинам», – йдеться в сюжеті НТВ, знятому цього тижня.

На цій світлині журналіст НТВ показує, який зараз рівень води в Краснодарському водосховищі, в порівнянні з тим, який він є зазвичай (червона лінія). Це водосховище є ключовим для забезпечення Краснодару і Кубані.


На випадок критичної ситуації із водозабезпеченням мешканців столиці краю, місцева влада ще в серпні розглядала можливість перекидання води на Анапський і Темрюкський водозабори з Варнавінського водосховища.


Не кращий вигляд має Неберджаєвське водосховище, яке постачає, точніше повинно було б забезпечувати, водою основний порт краю – Новоросійськ. Наразі його дно висохло, потріскалось, за останні місяці тут вже навіть встигли вирости дерева і чагарники.

З 15 вересня жителям і в Геленджику обіцяють давати воду суворо по годинах. 

«Церковного озера, яке живило Геленджик з кінця серпня, більше немає. Його вбили палюче сонце і відсутність дощів. Буквально за півмісяця водойма не просто обміліла, а випарувалась до дна. Зараз картина гнітюча: каламутна калюжа, навколо неї – грунт, вкритий павутиною тріщин, а ще «скелет» труби, через яку раніше потік надходив в комунікації», – пише місцева преса. З тридцяти п’яти свердловин місцевого Дивноморського водозабору працює лише дев’ять. 

Саме у Геленджику запропонували ідею побудувати опріснювальну станцію на чорноморському узбережжі. Продуктивність такої установки, в середньому, близько 20 тис. куб. м на добу. Однак, є проблема. За словами екологів, «розсіл», який залишається після опріснення, утилізувати досить складно. Якщо скидати його назад в море недалеко від берега, то може статися біда.

До речі, аналогічна проблема (а не лише висока вартість опрісненої води) гальмує будівництво опріснювальних установок і в Криму. На курортному півострові просто нема куди подіти відходи опріснення – на відміну від того ж Ізраїлю, який активно використовує опріснювачі, а «розсіл» утилізує в наявній у нього пустелі.

Ще на цю тему