У представництві президента в АРК назвали воєнним злочином вироки у «справі кримських мусульман»

15:15 17.09.2020

Представництво президента України в АР Крим вважає воєнним злочином винесений Південним окружним військовим судом в Ростові-на-Дону РФ вирок фігурантам «справи кримських мусульман» (другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»).

«Дії влади Росії з переслідування наших громадян і арешт Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва і інших кримськотатарських активістів «Кримської солідарності», є воєнним злочином, і кожен представник окупаційної влади рано чи пізно понесе персональну кримінальну відповідальність за цей злочин. Влада України докладає максимальних зусиль для документування і розслідування цих фактів», – цитує першого заступника постійного представника президента України в АР Крим Дарину Свиридову пресслужба відомства, пише Центр журналістських розслідувань.

Свиридова підкреслила, що представництво спільно з українським міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій і правозахисними організаціями розробили спеціальний законопроект, щоб українські політв’язні та їхні родини отримували системну підтримку від держави, і повідомила, що вони докладають зусиль для його подальшого прийняття.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України має намір домагатися посилення міжнародних санкцій проти осіб, які винесли незаконні, політично мотивовані вироки проти незаконно утримуваних кримських татар.

Елеонора Аметова, дружина кримчанина Ернеса Аметова, якого судив і визнав невинним Південний окружний військовий суд, повідомила, що дізналася про звільнення свого чоловіка в залі суду.

«Ми з усіма родичами напередодні виїхали в Ростов, я перебувала в залі, коли почали зачитувати вирок. Почали з мого чоловіка, суддя перерахував всі матеріали справи, які вказували на наклеп щодо Ернеса, і оголосив, що він визнаний невинним, і суд постановив звільнити його в залі суду. Я, якщо чесно, не відразу зрозуміла, що сталося, ніхто такого не очікував. Я зараз перебуваю на вулиці під будівлею, сказали, що Ернес вийде з адвокатами. Не вірю до сих пір, поки не побачу його на власні очі», – розповіла Елеонора Аметова Крим.Реаліі.

Активіст «Кримської солідарності» Ернес Аметов був заарештований 11 жовтня 2017 року. Його звинувачували за частиною 2, статті 205.5 («Участь в діяльності терористичної організації»).

Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону виніс вирок фігурантам «справи кримських мусульман» (другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»). Ернес Аметов був визнаний невинним і звільнений в залі суду.

Марлен Асанов – 19 років колонії суворого режиму
Мемет Бєлялов – 18
Тимур Ібрагімов – 17
Сейран Салієв – 16
Сервер Мустафаєв – 14
Сервер Зекірьяев – 13
Едем Смаїл – 13.

«Кримська солідарність» від імені родичів заарештованих і активістів зробила офіційну заяву, вимагає:

1. Негайно припинити кримінальне провадження.
2. Звільнення активістів в залі суду.
3. Повноцінного і всебічного розслідування обставин даної кримінальної справи, яка носить явно політичний і сфабрикований характер.

Ще на цю тему