Нардепи підтримали надання кримчанам альтернативи у виборі суду для розгляду справ

15:01 16.09.2020

Народні депутати у середу підтримали проект закону, що має на меті спрощення доступу до правосуддя громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Криму.

Передає кореспондент УНН.

Так, Проект Закону про внесення змін до статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо встановлення альтернативної підсудності справ, учасники яких проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя підтримали 267 народних обранців.

«Передбачається, що розгляд судових справ підсудних судами, розташованими на території АР Криму та м. Севастополя, забезпечується судами міста Києва у відповідній юрисдикції та інстанції. Така обмеженість у виборі суду для багатьох громадян України, що проживають на ТОТ, створює серйозні труднощі та незручності... Цим пояснюється наша законодавча ініціатива, основна ідея якої полягає у наданні громадянам, які проживають на ТОТ в АР Крим альтернативи у виборі суду для розгляду судових справ», — пояснив нардеп від “Слуги Народу” Руслана Горбенко.

Завданням проекту є передбачення процесуального механізму спрощення доступу до правосуддя громадян України, що проживають на території окупованого Криму, шляхом звернення одразу до суду Херсонської області або ж подання клопотання про передання справи до такого суду під час розгляду у судах міста Києва.

Нагадаємо, раніше Уряд ухвалив рішення про відкриття КПВВ на адмінмежі з окупованим Кримом з 29 серпня.

Ще на цю тему