Польща не визнає російські «вибори» в окупованому Криму

10:20 16.09.2020

Польща не визнає нелегальні «вибори», організовані Росією в українському Криму.

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС Польщі, повідомляє Укрінформ.

«МЗС Польщі не визнає результатів нелегальних «виборів» до так званих місцевих органів влади, організованих Російською Федерацією на території автономної республіки Крим в Україні 13 вересня 2020 року», - йдеться в заяві.

Як наголошується, вибори «губернатора» Севастополя і голосування за кандидатів до так званої ради «Кримської республіки», а також за кандидатів законодавчих зборів міста Сімферополь є «безправними».

У польському зовнішньополітичному відомстві наголосили, що така позиція Варшави зумовлена зобов’язаннями Польщі як члена ООН, яка назвала очевидним порушенням міжнародного права безправну анексію Криму у березні 2014 року.

«Польща незмінно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України»,- йдеться в заяві.

Як наголошується, російська окупаційна адміністрація регулярно порушує права людини у Криму. Зазначається, що велику кількість таких прикладів представлено в рапорті генсека ООН «Ситуація у сфері прав людини в автономній республіці Крим і Севастополі в Україні» від 19 червня 2020 року.

Підкреслюється, що на окупованих територіях обмежується свобода зібрань і віросповідання, регулярно здійснюються нелегальні затримання, а затримані піддаються тортурам. «Це особливо стосується кримських татар», - констатує МЗС РП.

«Ми закликаємо до міжнародної солідарності у спротиві проти дій, які здійснює Російська Федерація на анексованому півострові», - йдеться в заяві.

Як повідомляв раніше, Європейський Союз заявив про невизнання результатів місцевих і регіональних виборів, які були проведені Російською Федерацією на території окупованого Криму і в Севастополі.

13 вересня в Росії закінчилися регіональні вибори, які вперше в історії відбувалися протягом трьох днів під приводом протидії поширенню коронавірусу.

МЗС України висловив рішучий протест РФ і засудив протиправну організацію і проведення Російською Федерацією 13 вересня 2020 року так званих «виборів» на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Ще на цю тему