Екс-директора «Кримського Титану» судитимуть через отруєння Армянська у 2018 році

21:00 15.09.2020

Колишній генеральний директор хімічного заводу «Кримський Титан» постане перед судом за отруєння атмосфери і людей на півночі окупованого Криму.

Про це інформували в прес-службі «Слідчого комітету» окупованого Криму, пише arc.construction.

За даними слідства, діючий на той момент директор кримської філії ТОВ «Титанові інвестиції» приховав інформацію про існуючу надзвичайну ситуацію з кіслотонакопичувачем, для того щоб продовжити його експлуатацію.

В результаті подібної недбалої діяльності з середини серпня по вересень 2018 року через перевищення концентрації сірчаної кислоти та спеку в кіслотосховище сталася серія хімічних викидів, які отруїли атмосферу і викликали масове захворювання мешканців Армянська та села Перекоп.

Тоді жителі цих районів задихалися від невідомих запахів, на газонах лежали мертві птахи, металеві предмети покривалися іржею, з дерев опало листя, а в повітрі стояв стійкий запах кислоти. Через забруднення атмосферного повітря збільшилася кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов’язок. Тільки через тиждень окупаційна влада визнала проблему і підтвердила, що випаровування хімречовин йдуть з «Титану». Після цього в місті оголосили НС, а діти з Армянська і прилеглих сіл були евакуйовані.

Екс-директор підприємства звинувачується в порушенні правил поводження з екологічно небезпечними речовинами та відходами, а також в порушенні експлуатації установок, в комплексі що спричинило забруднення навколишнього середовища і масове захворювання людей. Також на майно підприємства накладено арешт.

Нагадаємо, цього літа городяни також скаржилися на запах хімікатів. У «міністерство екології та природних ресурсів» окупованого Криму протягом липня надходили листи від «адміністрацій» Армянська і Красноперекопська щодо різкого погіршення екологічної ситуації на півночі Криму. Тоді повідомлялося, що на заводі був ремонт після чого почали запускати в роботу всі лінії по виробництву двоокису титану. Крім того, ремонтували цех сірчаної кислоти.

Після чого було встановлено значне підвищення показників присутності сірчаного ангідриду в атмосфері населених пунктів Перекоп, Армянськ, Філатовка, Пролетарка і Карпова Балка до 10 – 12 ГДК. У населених пунктах Красноперекопськ, Танкове, Радгоспне зафіксовано підвищення рівня сірчаного газу у 2-5 ГДК.

Ще на цю тему