Винищувач Rafale нарешті пробив європейську "облогу": саме його купує Греція

20:45 15.09.2020

Греція стала першою європейською країною, що оголосила про плани покупки бойових літаків у Франції. Таким чином, греки порушили більш, ніж десятирічне табу на Rafale у Європі, де французьку продукцію традиційно ігнорували на користь Eurofighter Typhoon та F-35.

Греція придбає 18 винищувачів Dassault Rafale, чотири фрегати, чотири протичовнових вертольота Sikorsky MH-60R, а також збільшить чисельність особового складу збройних сил на 15 тисяч осіб, пише defence-ua.

Про це оголосив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс у суботу, 12 вересня. "Наші повітряні сили закуповують 18 винищувачів Rafale, які замінять старіші Mirage. Це винищувачі четвертого покоління. Цей крок посилить нашу здатність до стримування", - цитують прем'єра на офіційній сторінці уряду.

Після ухваленого рішення придбати винищувачі Rafale, міністр оборони Франції Флоренс Парлі 14 вересня заявила: "Рішення грецького уряду придбати літаки Rafale підтверджує успіх експортної політики, рішуче спрямованої в бік Європи. Франція продовжує свої дії на користь сильнішої, більш автономної і об'єднаної в області оборони Європи, відповідно зі стратегічними установками президента Республіки ".

Цей вибір на користь бойового літака компанії Dassault Aviation, що знаходиться на найвищому рівні світової техніки, зміцнить зв'язок між грецькими та французькими збройними силами і дозволить їм активізувати оперативне і стратегічне співробітництво, говориться в заяві.

Можна стверджувати, що Франція хоче взяти на себе провідну роль у Європейській ініціативі по зменшенню залежності від США у питаннях, що стосуються військових закупівель. Недавнє рішення Німеччини не розглядати F-35 і замість цього купити Eurofighter Typhoon у якості основного винищувача є свідченням нової політики, спрямованої на збереження європейського коріння при здійсненні великих оборонних закупівель в Європі.

Поки що не ясно, на яких умовах буде укладено угоду і які конкретно літаки будуть поставлені. Раніше у серпні повідомлялося, що Греція планує закупити 10 одномісних винищувачів Rafale С нової серії F3-R, а також придбати зі складу ВПС Франції вісім літаків Rafale B/C серій F1 і F2.
Греція є традиційним одержувачем французьких винищувачів виробництва Dassault Aviation у контексті диверсифікації джерел оборонних закупівель. У 1974 році Греція придбала 40 винищувачів Mirage F.1, у 1985 році - 40 винищувачів Mirage 2000, і у 2000 році - 15 винищувачів Mirage 2000-5.

У той час як Dassault домігся успіху в Єгипті, Катарі та Індії, Rafale досі не виграв жодного контракту в Європі. Але це може змінитися з рішенням Греції і надії на майбутні закупівлі винищувачів іншими європейськими країнами підуть на користь Rafale.

Теми: