Україна ініціюватиме міжнародний саміт з деокупації Криму

08:00 15.09.2020

В МЗС повідомили, що Україна ініціюватиме міжнародний саміт з деокупації Криму. 

Його планують проводити щорічно 26 лютого у день опору Криму російській окупації, розповіла в інтерв’ю «LB» перший заступник міністра закордонних спав України Еміне Джапарова, пише група Інформаційний спротив.

«Там йдеться про створення платформи, про яку я говорила. Вона задасть багаторівневу рамку, яка триматиме тему Криму на різних рівнях. Найвищий політичний рівень на себе візьме саміт, організацію якого ініціюватиме Україна. Він проходитиме щорічно, ми пропонуємо його проведення у символічний для України день – 26 лютого – день опору Криму російській окупації», — сказала вона

За її словами другий рівень – міністри закордонних справ і міністри оборони.

«Чому оборони, тому що ми будемо наголошувати на тому, говорячи про окупацію Криму, нам йдеться не лише про систематичне порушення прав людини, про яке ми не будемо забувати, але й про мілітаризацію півострова і загроза безпеці не лише України, а й усього регіону. Ми бачимо апетити Російської федерації – це і Ближній Схід, і Північна Африка. Для них Крим – це плацдарм для військових. Тому ми плануємо організувати безпекову конференцію, яка попередньо планується на листопад, але карантин і пандемія можуть внести свої корективи», — зазначила Джеппар.

Наступний рівень – міжпарламентські зв’язки, робота з головами парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, робота з депутатами.

Ще на цю тему