Туреччина закликає США повернутися до нейтральної позиції щодо Кіпру - МЗС Туреччини

14:44 14.09.2020

Підписаний Вашингтоном і Нікосією меморандум про взаєморозуміння зі створення тренувального центру не послужить миру і стабільності.

«Меморандум про взаєморозуміння не послужить миру і стабільності в Східному Середземномор'ї і завдасть шкоди вирішенню кіпрської проблеми», - заявив представник МЗС Туреччини Хамі Аксой, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, нещодавні кроки США, зокрема скасування ембарго на поставки зброї на Кіпр і приєднання грецької сторони до програми військової підготовки посилили напруженість у Східному Середземномор'ї.

«Ми запрошуємо США повернутися до політики нейтралітету, якої вони традиційно дотримувалися на острові Кіпр, і зробити свій внесок у зусилля, спрямовані на вирішення кіпрського питання», - йдеться в повідомленні міністерства.

Раніше держсекретар США Майк Помпео і президент Кіпру Нікос Анастасіадіс підписали меморандум про взаєморозуміння щодо створення нового центру підготовки, який буде профінансований Вашингтоном і побудований на острові.

Після переговорів з президентом Кіпру Помпео заявив про стурбованість США діями Туреччини, «яка веде пошук природних ресурсів у районах Східного Середземномор'я, юрисдикцію над якими підтвердили Греція і Кіпр».

«Посилення військової напруженості слугує тільки противникам, які хотіли б бачити розкол у трансатлантичній єдності», - зазначив Помпео.

Туреччина останнім часом активно проводить пошук родовищ вуглеводнів у східній частині Середземного моря, що призвело до напруженості у відносинах Анкари з Грецією, Кіпром та іншими європейськими країнами, які вважають, що турецька сторона шукає родовища в неналежних їй районах.

Ще на цю тему