Митрополит Климент: Сильно побитого Балуха вранці виявила жінка в лісопосадці в районі Гідропарку в Києві

18:03 08.09.2020

Сильно побитого колишнього політв'язня Кремля Володимира Балуха виявили в районі Гідропарку в Києві.

Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" повідомив митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент, який був громадським захисником Балуха.

«Мені вдалося додзвонитися на телефон Володі Балуха. Відповіла та жінка, яка виявила його сьогодні вранці. Вона сильно налякана. Ми домовилися, що час від часу я буду їй телефонувати. Вона розповіла, що побачила його в лісопосадці в районі Гідропарку в Києві. Вона сказала, що Володя був сильно побитий. У нього була зламана рука у ключиці (відкритий перелом) і сильно розбита голова. Він то отямлювався, то непритомнів. Викликали поліцію і швидку допомогу. Після того, як Володю забрали медики, вдалося знайти сумку з його особистими речами та документами. Це дало можливість жінці зв'язатися з родичами Володі», – сказав Климент.

За його словами, поки не вдалося дізнатися, в якій саме лікарні Києва перебуває Балух.

«Зараз до Києва їдуть рідна сестра та інші близькі родичі Балуха, з якими він підтримував зв'язок. Зараз головне дізнатися, яка інформація є в поліції про подію в Гідропарку, і куди, в яку лікарню завезли Балуха. Бригада, що везла Балуха, нічого не сказала тій жінці, яка виявила Володю. Ми намагаємося телефонувати в лікарню швидкої допомоги, але нам не дають інформації. Ми попросили співробітників поліції нам допомогти, але поки всю інформацію закрито», – резюмував Климент.

Про те, що Балуха побили, повідомив у Facebook український режисер, колишній політв'язень Кремля Олег Сенцов. Пізніше він додав, що в Балуха зламані рука і ключиця, але загрози життю немає.

Розслідуванням за фактом нападу на Балуха займаються співробітники Дніпровського управління поліції Києва. Вони повідомили, що створено слідчу групу з найдосвідченіших і найвисококваліфікованіших працівників поліції. Правоохоронці відпрацьовують місце скоєння злочину, встановлюють свідків і очевидців події. Крім цього, поліцейські перебувають у лікувальному закладі, щоб поспілкуватися з потерпілим, щойно матимуть на це дозвіл лікарів.

Фермера Балуха затримали у Криму після обшуку у грудні 2016 року. Як стверджували у ФСБ, на горищі його будинку виявили набої і тротилові шашки.

У серпні 2017 року проти Балуха відкрили ще одну кримінальну справу – за заявою начальника Роздольненського ізолятора тимчасового тримання Валерія Ткаченка, який стверджував, що активіст його побив. За інформацією захисту українця, Ткаченко сам напав на Балуха, вдарив його й образив.

Адвокати та правозахисники стверджують, що Балух став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, який було вивішено у дворі його будинку.

У липні 2018 року за сукупністю двох кримінальних справ Балуха засудили до п'яти років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 10 тис. руб. (приблизно 4 тис. грн). У своєму останньому слові українець заявив про політичний мотив переслідування. У жовтні так званий Верховний суд в окупованому Криму скоротив строк тюремного ув'язнення Балуха на один місяць.

7 вересня 2019 року Балух повернувся в Україну в межах українсько-російського обміну утримуваними особами.
 

Ще на цю тему