Заяви про українських «екстремістів» можуть стати прикриттям для введення бійців РФ у Білорусь - Кулеба

18:18 08.09.2020

Заяви Росії про 200 українських «екстремістів» на території Білорусі можуть бути використані як прикриття для введення в республіку своїх бійців.

Таку думку в інтерв’ю УНН висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. 

«Як мені сказав один іноземний колега, Путін обіцяє не вводити в Білорусь російські збройні сили, але не вводити «зелених чоловічків» він не обіцяє. Тому, безумовно, ми розуміємо, що у Росії є напрацьований з 2014 року в Україні арсенал того, як діяти. Безумовно, ці заяви про міфічних 200 українських «екстремістів» на території Білорусі, зокрема, можуть бути використані як прикриття для введення туди своїх бійців, і звинуватити при цьому Україну. Тут можлива низка сценаріїв дій, і ми за ними всіма стежимо», — сказав міністр.

Він запевнив водночас, що українська сторона розуміє логіку цих дій, тому що вже проходила через подібне.

Говорячи про сьогоднішні наміри Володимира Путіна в відносинах з білоруським лідером Олександром Лукашенком, Кулеба висловив думку, що перший схиляє останнього до «сценарію Союзної держави».

«Під цим сценарієм мається на увазі поглинання по суті Білорусі Російською Федерацією, взяття цієї країни під повний контроль, при формальному збереженні незалежності Білорусі. Зараз Російська Федерація намагається скористатися нагодою, аби довести цей процес до логічного фіналу. І ми бачимо, що саме це і розгортається. Я думаю що, по суті, та ціна, яку виставляє Росія Білорусі, білоруській владі сьогодні за підтримку у врегулюванні внутрішньополітичної кризи — це повна реалізація сценарію Союзної держави», — пояснив дипломат.

Як повідомлялося раніше, минулого тижня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що «близько 200 натренованих на території України екстремістів» перебуває в Білорусі.