У Криму пересохли кілька річок, що живлять водосховища

19:30 01.09.2020

У серпні в окупованому Криму пересохли кілька основних річок, що живлять деякі водосховища півострова.

За даними кримських гідрологів, 3 серпня вище Партизанського водосховища пересохла річка Альма, а 13 серпня вище Чернореченского водосховища пересохла річка Чорна. В результаті, обидва ці водосховища перестали отримувати воду, пише Центр журналістських розслідувань.

«18 серпня пересохла річка Бельбек – недалеко від гирла, в районі села Фруктове. 29 серпня – вперше за історію гідрометеорологічних спостережень – пересох один з притоків Біюк-Карасу, річка Тонас», – пише Гідрометцентр.

Згідно з даними Гідрометцентру, середні витрати води на річках Кача, Бельбек, Салгір, Біюк-Карасу склали 0,042 – 0,23 кубометра в секунду, на малих переважно 0,005 – 0,17 кубометрів на секунду, на річці Демерджи витрата був в межах норми, на річках Біюк-Карасу, Малий Салгір і притоці річки Кучук-Узенбаш – в межах 41-71% норми, на решті річок – в межах 6-29% норми.

При цьому в верхніх частинах басейнів Альми, Бельбеку, Біюк-Карасу і Чорної випало всього від 2-13% місячної норми опадів. У середніх і нижніх частинах басейнів річок Кача, Бельбек і Салгир випало 41-59% норми. Найбільша кількість опадів дісталося верхній частині басейну Салгира в районі Перевального – 90% місячної норми.

В Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму з 24 серпня обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада планує встановити біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження будуть вводити в три етапи.

Як повідомлялось, російські вчені спрогнозували влітку 2020 року посуху і низькі рівні води у водосховищах і річках на території окупованого Криму.

В Криму річки Альма і Чорна знаходяться на межі пересихання: сильні дощі та зливи не сприяли поліпшенню гідрологічної обстановки в басейнах більшості річок.

Нагадаємо: Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.

На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.

Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».

Ще на цю тему