ФСБ відпустила кримськотатарських активістів під підписку про невиїзд

16:30 01.09.2020

Затримані вранці 31 серпня кримськотатарські активісти пізно ввечері були відпущені з ФСБ по підписці про невиїзд. 

Про це повідомила кримськотатарська активістка Луфті Зудіева, пише Центр журналістських розслідувань.

«Всім хлопцям ставлять статтю 205.6 КК РФ (Неповідомлення про злочин) і вони обмежені в пересуванні підпискою про невиїзд», – написала Зудіева.

«Всім закидають неповідомлення – слідство вважає, що вони не розповіли правоохоронцям про листування з певним Уміджоном Дадажоновим, який воював в Іраку на боці ІГІЛ. Листування було в 2015 році, кримчани в ній вмовляли Дадажонова відмовитися від членства в терористичній організації і повернутися додому.

До всіх затриманих не допускали адвокатів, поки вони не підпишуть явку з повинною. Після цього, вони змогли побачитися з захисниками. Кадиров і Умеров від явки в результаті відмовилися», – пише видання Ґрати.

Українські правозахисні організації висловили рішучий протест проти чергових обшуків в будинках кримських татар і закликали негайно звільнити всіх затриманих, а також припинити спроби знищення громадського активізму та незалежної журналістики в Криму шляхом обшуків, затримань, кримінального та адміністративного переслідування громадян України, незгодних з окупацією Криму.

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків в будинках кримських татар 31 серпня 2020 року.

31 серпня російські силовики провели обшуки в будинках кримських татар в Судаку, Радянському і Нижньогірському районах.

Ще на цю тему