Наміри Греції розширити свої територіальні води є кроком до війни - віце-президент Туреччини

15:47 31.08.2020

В Анкарі піддали жорсткій критиці наміри Афін розширити в деяких районах грецькі територіальні води з 6 до 12 морських миль.

«Якщо спроба Афін розширити територіальні води не привід для війни, то що ж це тоді?» - прокоментував в суботу ситуацію віце-президент Туреччини Фуат Октай, передає Інтерфакс-Україна.

Раніше прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, під час виступу перед законодавцями повідомив, що грецький уряд у найближчому майбутньому має намір передати в парламент законопроект про розширення територіальних вод країни в Іонічному морі з 6 до 12 морських миль. При цьому він не виключив, що в майбутньому аналогічні кроки будуть зроблені і на інших морських кордонах Греції.

Міцотакіс зазначив, що Афіни будуть діяти, суворо дотримуючись конвенції ООН з морського права і дотримуючись норм, відповідно до яких розділова лінія повинна пролягати в середині в тих місцях, де відстань між берегами менше 24 морських миль.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зі свого боку заявив, що Туреччина буде захищати свої національні інтереси і не має наміру відмовлятися від належного їй в Середземному, Егейському та Чорному морях.

«Сучасна Туреччина вже не та країна, що готова до поступок. Анкара вживатиме всі кроки для захисту національних інтересів в регіоні і готова заплатити за це будь-яку ціну. Туреччина візьме те, що їй належить і в Середземному, і в Егейському, і в Чорному морях», - сказав він.

При цьому він застеріг «опонентів» Туреччини від неправильних дій проти неї, пригрозивши подібним силам наступним «крахом». Зокрема, Ердоган розкритикував дії Греції в регіоні.

«Країна, яка не гідна називати себе навіть спадкоємцем Візантійської імперії, сьогодні, заручившись підтримкою ЄС, намагається творити беззаконня і піратство в регіоні», - зазначив він.

Водночас він додав, що Анкара не зазіхає на територіальну цілісність інших країн і не хоче обмежувати їх права.

Проблеми східного Середземномор'я слід вирішувати через діалог, в іншому випадку можна зіткнутися з «небажаними» наслідками, заявив глава Міноборони Туреччини Хулуси Акар.

«Першим способом (вирішення проблем - ІФ) у східному Середземномор'ї повинен бути діалог, в іншому випадку можуть послідувати небажані ситуації», - сказав він.

Він зазначив, що у Анкари немає жодних намірів щодо «чиїхось земель або вод», але Туреччина також не дозволить здійснити будь-який напад «із сусідніх земель і вод», «вона сповнена рішучості і здатна захистити свої права і інтереси».

«Межі Туреччини в східному Середземномор'ї чітко визначені. Ми говорили, що станеться в разі їх порушення. Але ми завжди наголошуємо, що виступаємо за діалог», - додав міністр.

Він зазначив, що Анкара «буде рада прийняти партнерів з Греції, якщо вони вирішать провести переговори в наступні дні».

За останні тижні ситуація в східному Середземномор'ї ускладнилася у зв'язку з активізацією геологорозвідувальної діяльності Анкари в цьому районі. Туреччина веде нафтогазову розвідку в водах, які Греція вважає своєю виключною економічною зоною.

Ще на цю тему