Зеленський зустрівся в суботу з родинами загиблих захисників України і зниклих безвісти громадян

08:30 31.08.2020

Президент України Володимир Зеленський зустрівся в суботу з сім'ями загиблих захисників України і зниклих безвісти громадян.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента, передає Інтерфакс-Україна.

«Це не традиція - наша з вами сьогоднішня зустріч. Я вважаю, що це - наш обов'язок, обов'язок влади. Все, що більше, все, що ми можемо зробити чи повинні зробити, ми готові це зробити для вас і для пам'яті загиблих героїв - справді кращих людей, які віддали найдорожче, що в них є. Це - їхнє життя», - сказав Зеленський.

Зокрема, учасники зустрічі обговорили питання соціального і медичного забезпечення для сімей загиблих, ефективну реабілітацію ветеранів війни, розширення переліку пільг і проблеми з дотриманням наявних пільг для сімей героїв, необхідність встановлення пам'ятних знаків полеглим воїнам в областях, ремонту житла, а також питання справедливості в підході до виплати компенсацій.

Також напередодні Міжнародного дня зниклих безвісти було порушено питання роботи комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а також питання Єдиного реєстру зниклих безвісти, напрацювання та затвердження єдиного протоколу ексгумації, забезпечення обов'язкового психологічного супроводу членів сімей загиблих, зниклих безвісти і полонених.

«Коли запрацює комісія з зниклих безвісти при Кабінеті міністрів - це значить, що будуть створені реєстри безвісти зниклих за категоріями. У нас на сьомому році війни досі немає реєстрів з безвісти зниклих», - цитує прес-служба слова координатора робочої групи при ОП з питань зниклих безвісти на Донбасі і військових, і цивільних полонених Миколи Колесника.

Разом із тим, Колесник підтримав позицію глави держави щодо необхідності дізнатися правду про винних у Іловайській трагедії і зазначив, що зробити це повинен суд.

«Ми чули багато версій - правдивих чи неправдивих. Ніхто - не суд, ніхто - не остання інстанція. Прозорий, відкритий судовий процес, щоб вся країна, кожен свідомий українець отримав відповідь, що сталося в Іловайську. Хто домовлявся про той коридор, чому не порушено кримінальні справи проти тих, хто розстрілював наших бійців у тому коридорі», - зазначив Колесник.

Крім того, на зустрічі було обговорено проблему повернення людей, яких незаконно утримують на тимчасово окупованих територіях і в Росії. Зеленський заявив, що Україна працює над якнайшвидшим вирішенням цієї проблеми.

«Ми дійсно подаємо в списках на взаємне звільнення, щоб ви просто знали, всіх. Немає такого, що ми подаємо цивільних, а військових - ні. Такого немає. Це неправда. Повірте», - зазначив президент.

«Ми всіх повернемо: хто живий і неживий. У будь-якому разі», - додав він.

Також члени сімей загиблих і зниклих безвісти висловили подяку главі держави за подібні зустрічі.

«Дякую, що відгукуєтеся, постійно йдете назустріч. Треба зібратися - давайте зберемося. Треба переговорити - давайте переговоримо. За це я вам просто дякую. Суто людська жіноча подяка», - звернулася до глави держави член Консультативної ради у справах ветеранів і членів сімей загиблих захисників України Ірина Михнюк.