В ОПЕК готуються до нового падіння попиту на нафту. Росія не виконала умови угоди ОПЕК+

12:45 21.08.2020

Росія недовиконала умови угоди ОПЕК+ щодо зниження видобутку нафти в період з травня по липень в розмірі 283.000 барелів на добу.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на внутрішні документи ОПЕК+ за підсумками вчорашньої зустрічі моніторингового комітету міністрів, передає УНІАН

Міністр енергетики Саудівської Аравії 20 серпня закликав порушників закрити питання з недовиконанням угоди до кінця вересня. Згідно з даними звіту організації в період з травня по липень країни ОПЕК сумарно недовиконали угоду на 1,653 мільйона барелів на добу. У тому числі Ірак - на 851.000 барелів на добу і Нігерія - 315.000 барелів на добу.

Хто не виконав умови угоди крім РФ умови угоди по скороченню видобутку сировини на 9,7 мільйона барелів на добу в період з травня по липень не виконали на 100% Ірак, Нігерія, РФ, Казахстан, Ангола, Конго, Габон і Південний Судан. Ці країни будуть зобов'язані відшкодувати недовиконання скорочення в наступні місяці.

Водночас країни не-ОПЕК недосократили в цей період 657.000 барелів на добу. При цьому Казахстан недовиконав умови на 89.000 барелів на добу, а Південний Судан - 149.000 барелів на добу. Нігерія - 315.000 барелів на добу, а країни не-ОПЕК недосократили в цей період 657.000 барелів на добу, в їх числі Казахстан - 189.000 барелів на добу, Південний Судан - 149.000 барелів на добу. Також в документі вказується, що ОПЕК, за винятком Ірану, Лівії та Венесуели, в травні виконав угоду на 84%, в червні - на 112%, в липні - на 95%, середнє за 3 місяці - 97%.

Країни, що не входять до ОПЕК в травні виконали угоду на 92%, в червні на 98%, в липні на 96%, середнє за 3 місяці - 95%. З урахуванням Мексики країни ОПЕК + виконали угоду в травні - на 87%, червні - на 107%, липні - на 97%, середнє - на 97%.

Прогноз на випадок чергової хвилі коронавірусу

Відзначається, що в ОПЕК розглядають альтернативний варіант розвитку подій при виникненні другої хвилі пандемії коронавірусу. В організації прогнозують, що вона може бути більш тривалою і сильною в Європі, Індії, Китаї, США. В такому випадку попит на нафту впаде у 2020 році на 11,2 млн барелів на добу. Це призведе до зростання світових запасів в четвертому кварталі 202 року вище середнього значення за п'ять років на 288 мільйонів барелів.

Нагадаємо, що в боротьбі з перевиробництвом нафти, викликаним пандемією коронавірусу, альянс ОПЕК + домовився знизити глобальний видобуток нафти на 9,7 млн барелів на добу в період з травня по липень.

З серпня країни учасниці домовилися пом'якшити умови, скорочуючи 7,7 млн барелів на добу. Що таке ОПЕК Як повідомляє Wikipedia, ОПЕК - це організація країн-експортерів нафти (англ. The Organization of the Petroleum Exporting Countries, OPEC) - картель, створений нафтовидобувними державами для стабілізації цін на нафту.

Членами цієї організації є країни, чия економіка залежить від доходів з експорту нафти. Скорочення видобутку На початку березня 2020 року учасники програми ОПЕК і її партнери на зустрічі у Відні не змогли домовитися про подальше зниження обсягів видобутку на додаткові 1,5 млн б/д. На зниженні тоді наполягала Саудівська Аравія, а Росія виступила проти.

Провал переговорів призвів до падіння цін на нафту до мінімуму за 18 років. На її вартість також вплинула пандемія COVID-19. У квітні країни ОПЕК + погодили умови найбільшого у своїй історії договору по скороченню видобутку нафти в травні та червні - на 9,7 млн б/д. Нова домовленість передбачала особливі умови для Мексики.

Учасники організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і її партнери 6 червня домовилися продовжити найбільший в історії договір по скороченню видобутку нафти. Чинне зниження видобутку на 9,7 мільйона барелів на добу збережеться до кінця липня.

15 липня 2020 року ключові члени Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) і ОПЕК + обговорили у форматі відеоконференції ситуацію на енергетичному ринку і майбутнє нафтової угоди. Саудівська Аравія і більшість учасників ОПЕК + підтримали ідею поступово нарощувати нафтовидобуток в серпні. Пропозиція з'явилася на тлі поступового відновлення попиту на нафтопродукти до рівня, який був до прийняття обмежень через пандемію.

Станом на 30 липня 2020 року найбільші нафтогазові компанії світу зафіксували збитки на тлі обвалу ціни на нафту в березні-квітні та пандемії коронавірусу.

 

Ще на цю тему