Молдова втрачає 12 мільйонів євро від транзиту з України в Румунію

08:45 13.08.2020

Після відкриття поромної переправи Орлівка (Україна) - Ісакча (Румунія) через Дунай, Молдова втратить мільйоні євро плати за транзит від українських автоперевізників.

Про це, як пишуть молдовські медіа, повідомили українським журналістам в ході прес-туру, передає Балканський оглядач.

Як зазначив заступник голови Одеської обласної ради Юрій Дімчогло, до запуску поромної переправи українські та інші транспортні компанії щорічно платили Молдові за транзит по її території близько 12 мільйонів євро. І ця цифра стосується лише двох прикордонних пунктів пропуску: Рені - Джурджулешти і Болград - Вулканешти.

Пропускна спроможність нової переправи через Дунай за добу складає 350 легкових машин, 150 вантажних автомобілів, 50 автобусів. Кількість пасажирів, які зможуть перетинати кордон - 1000. «У середньому на одну особу 30 секунд, на вантажівку, якщо все нормально, це десь 15 хвилин», – говорить Ігор Берегняк, заступник начальника Ізмаїльського прикордонного загону Державної прикордонної служби України.

На сьогоднішній день 1 паром (румунський) вже є в експлуатації, що дозволяє в рік провести близько 130 одиниць транспорту з частотою кожну годину. «До травня наступного року буде другий паром і частота буде кожні 30 хвилин», – розповідає Юрій Дімчогло.

Поромна переправа була офіційно відкрита 10 серпня. Проєкт приватно-державного партнерства, обійшовся українській стороні в 5,5 мільйонів євро. З них 12 мільйонів гривень – кредит державного банку, решта – приватні інвестиції.

Перехід Орлівка - Ісакча відкриває прямий і найкоротший шлях з України в країни Південної Європи і Туреччини.

Відстань від Орлівки до Ісакчі становить 900 метрів, а час переходу займає 7-8 хвилин.

До сих пір, українські автомобілі, що прямують до Європи з Одеси, їхали, в основному, через молдовсько-румунський пункт пропуску Джурджулешти - Галаць.

Вартість переправи (за даними ЗМІ):
- Вантажні авто до 10 тонн (включаючи одного пасажира) - 825 грн. (25 євро).
- Вантажні авто більше 10 тонн (включаючи одного пасажира) - 1155 грн. (35 євро).
- Фура TIR (включаючи одного пасажира) - 1650 грн. (50 євро).
1 людина - 33 грн. (1 євро).
- Легковий автомобіль - 15 євро (з водієм, за пасажирів доведеться заплатити додатково).
- Велосипед, мотоцикл і мопед - 2 євро.

Наразі - через обмеження на пересування через епідемію - новий пункт пропуску відкрито лише для вантажних автомобілів.

Ще на цю тему