Керівник військової розвідки перерахував ключові загрози безпеці України

13:40 12.08.2020

Розвідка повинна завчасно й у повному обсязі оцінити військові можливості будь-якого потенційного противника.

Військова розвідка в сучасних умовах має враховувати специфіку гібридних загроз, завчасно виявляти їх для мінімізації негативних наслідків, констатував начальник Головного управління Міністерства оборони Кирило Буданов, пише ZN,UA.

«Війни нового типу, куди залучені не тільки військові угруповання, а й цивільні частини, і які ідеально маскуються різними потужними пропагандистськими програмами. Нам треба вчитися виокремлювати військову складову в цих потенційних конфліктах, заздалегідь позначати її наявність і превентивно гасити можливості для початку військових конфліктів», - розповів він в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна», опублікованому у вівторок, 11 серпня.

До глобальних ризиків, з якими сьогодні зіштовхується будь держав, Буданов відніс: "глобальний світ, відкриті кордони, швидке знімання будь-якої інформації, множинні осередки недружніх намірів, різке зростання технічних можливостей для ініціювання тих чи інших зіткнень».

Для ефективного протистояння цим загрозам розвідці потрібні модернізація і ресурси.

«Особливо хочу підкреслити, що у деяких країн сильно виражена схильність до інтенсифікації різного роду гібридних впливів на нашу країну, щоб підштовхнути до того чи іншого вектору розвитку. Вигідному для цих країн, а не для нас. Так ось, наше завдання - заздалегідь й у повному обсязі оцінити всі військові можливості будь-якого потенційного противника», - додав очільник військової розвідки.

Президент Володимир Зеленський призначив Кирила Буданова начальником ГУР Міноборони 5 серпня. На цій посаді він змінив Василя Бурба.

4 квітня 2019 року в Голосіївському районі Києва підірвали автомобіль офіцера української розвідки. За даними ЗМІ, машина належала Кирилу Буданову. Підрив мав стати помстою за операцію в Криму, але в результаті передчасної детонації вибухівки диверсант Олексій Ломако втратив кисть руки.

Стежити за Будановим російським спецслужбам допомагав завербований співробітник ДФС Руслан Ткачук, у якого був доступ до системи «Безпечне місто».

Ще на цю тему