Російська економічна війни проти України у Азовському морі - моніторинг за березень 2020

Андрій КЛИМЕНКО, Тетяна ГУЧАКОВА
Моніторингова група редакції BSNews
та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», «Майдану закордонних справ» та редакції BlackSeaNews пропонує вашій увазі чергове з серії щомісячних досліджень щодо російської економічної війни проти України у Азовському морі.

1. За березень 2020 року середня тривалість штучного утримання з боку РФ суден, що йдуть з Чорного моря до українських портів Азовського моря – Маріуполя, Бердянська, склала 31 годину (в середньому за 2019 рік – 29,9 годин) – діаграма 1. (нагадуємо, що до початку де-факто блокади цей показник до червня 2018 включно становив 5-7 годин).

2. За березень 2020 року середня тривалість штучного утримування з боку РФ суден, що йдуть з Маріуполя, Бердянська з експортними вантажами склала 34,7 годин (в середньому за 2019 рік – 37,4 годин) – діаграма 2. (нагадуємо, що до початку де-факто блокади цей показник до червня 2018 включно становив 5-7 годин)

3. Починаючи з 22 жовтня 2018 і надалі по березень 2020 затримань суден посеред Азовського моря під час руху до/з Бердянська/Маріуполя не було зовсім (внаслідок ескортування суден катерами ВМСУ) – слайд 3.

Довідково: райони здійснення порушень свободи судноплавства наведені на карти – слайд 4.

4. На думку Моніторингової групи, в квітні-травні 2020 не можна виключати погіршення цих показників – як "асиметричної реакції" РФ на візит Президента України 11.04.2020 до Бердянського порту для знайомства з розбудовою об'єктів інфраструктури військово-морської бази «Схід» ВМС України, що створюється для посилення захисту українського судноплавства в Азовському морі.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Фонду за Демократію (EED). Зміст публікації не обов'язково відображає думку EED і є предметом виключної відповідальності авторів.

Ще на цю тему