Дикі тюльпани під російськими бомбами. Як знищують Опукський заповідник в Криму

Опукський природний заповідник

Влад МІРОШНИЧЕНКО, спеціально для BSNews

Не секрет, що із перших днів окупації Криму, Російською Федерацією системно реалізовується головна мета – військове освоєння півострова. Саме його військово-стратегічна цінність була основним «двигуном» спроб підпорядкування Криму військово-політичним цілям РФ, починаючи з моменту розпаду СРСР.

Саме через призму мілітаризації Криму окупаційною владою приймаються рішення щодо інших, менш важливих для окупантів питань: розвитку економіки та соціальної сфери, прав людей тощо. Не стало винятком і питання розвитку та збереження природо-заповідного фонду.

У 2015 році АТ «Российский институт градостроительства и инвестиционного развития «Гипрогор», була розроблена «Схема территориального планирования Республики Крым».

У 6-й книзі російської "Схеми територіального планування Криму", що повністю присвячена природоохоронній діяльності, двічі зустрічається таке: «Исходя из интересов РФ в области обороны и безопасности границы ООПТ (особо охраняемые природные территории) могут быть скорректированы»[2].

Як зазначають експерти правозахисної організації «Екологія Право Людина», метою розробки такого аналітичного документу було виявлення аспектів, що можуть зробити заповідні території Криму перешкодою в реалізації політики РФ на півострові, особливо у військовій сфері[3].

Існує реальна загроза розвитку військової інфраструктури саме на території прибережних аквальних комплексів Криму, до яких належать, між іншим, такі цінні об’єкти ПЗФ, як: мис Казантип, мис Карадаг, мис Опук та інші[4].

Росіяни вже мали досвід розташування військових об’єктів на території об’єктів ПЗФ у радянські часи. Такі об’єкти (зокрема, природні заповідники) мають спеціальний охоронний статус із обмеженим доступом, що дозволяє ефективніше приховувати військові об’єкти на їх території[5].

Це повністю відповідає логіці окупантів, для яких питання ПЗФ Криму є питанням, що знаходиться поза порядком денним. І, варто підкреслити, що правдивість висновків українських екологів щодо мети розробки схеми територіального планування Криму та планів росіян щодо об’єктів ПЗФ на півострові, підтвердилась уже протягом перших років окупації.

Одним із найбільш вражаючих прикладів впливу тотальної мілітаризації півострова на природний фонд Криму є ситуація з Опукським природним заповідником, де в 2016 році навіть місцеві журналісти, що працюють в умовах окупації не змогли не помітити консервні банки та порожні коробки від сухпайків із написом «Армия России»[6].

Опукський
природний заповідник

Опукський природний заповідник ствoрений в 1998 року згіднo з Указoм Президента України від 12.05.98 р. № 459/98[7].

Заповідник рoзташoваний на південнoму узбережжі Керченськoгo півoстрoва і займає плoщу 1592,3 га, у тoму числі 62 га акватoрії Чoрнoгo мoря з oстрoвами Скелі-кoраблі. Йoгo ядрo фoрмує масив гoри Опук.[8] Адміністративно належить до Ленінського району АР Крим.

Заповідник включений до Списку водно-болотних угідь міжнародного значення (Рамсарський список). Україна, як підписант Рамсарської конвенції, зобов’язана визначити на своїй території водно-болотні угіддя, які мають велике природне, економічне та соціокультурне значення.

На такі угіддя поширюються положення конвенції щодо їх захисту, зокрема: сприяння захисту водно-болотних угідь та раціональному використанню водно-болотних угідь; сприяння збереженню водно-болотних угідь і водоплавних птахів через створення природних резерватів на водно-болотних угіддях і забезпечують належний нагляд за ними; компенсація втрати ресурсу водно-болотного угіддя, і, зокрема, створити додаткові природні резервати тощо.[9]

Після незаконної анексії Криму Росією, виконання положень цієї конвенції щодо природних заповідників Криму є неможливим. Оскільки анексія Криму засуджується та не визнається міжнародним співтовариством, неможливим є і проведення моніторингових, контрольних і відновлювальних заходів на території заповідників, що матиме значний деструктивний вплив у майбутньому.

В часи до окупації Криму включення Опукського природного заповіднику до Рамсарського списку значно сприяло співробітництву із міжнародними організаціями та іншими країнами у рамках програм моніторингу, охорони рослин і тварин, які мають міжнародний охоронний статус, або знаходяться під загрозою зникнення.

Наприклад, заповідник брав участь у проєктах фонду «Дарвіновська ініціатива» (Великобританія), лабораторії Брема у м. Сімферополь («Національна мережа моніторингу та збереження китоподібних», «Морекит–2003»), із Українським товариством охорони птахів у партнерстві з міжнародною природоохоронною асоціацією BirdLife International в Україні та українсько-французькому проєкті «Птахи Палеарктики – 2004»[10].

Зрозуміло, що про продовження такої співпраці в умовах окупації не може бути і мови.

Військові полігони
заповідника

Однією з найбільших проблем Опукського заповідника є те, що із 1592,3 га території заповідника, 580 займає військовий полігон 810-ї бригади морської піхоти ЧФ РФ (постійна дислокація – в бухті Козача м. Севастополь).

Полігон активно використовувався для військових навчань з радянських часів і до моменту створення Опукського природного заповідника в 1998 році та надання в 2001 році мису Опук охоронного статусу, що дозволило в свій час суттєво зменшити негативний вплив на екологію Керченського півострова [11].

Окрім цього, за 3 кілометри на захід від мису розташовується колишній полігон військ ППО України, який після окупації Криму використовується російськими військами, та об’єкти 31-го Випробувального центру Чорноморського флоту Росії (на карті – полігон «Опук»), який займає 880 га земель.

Берегова частина військового полігону «Опук» (червоним)

На південному схилі гори Опук розташовується вимірювальний пост Ракетно-артилерійського полігону 31-го дослідного центру Чорноморського флоту Росії.

Вимірювальний пост Ракетно-артилерійського полігону 31-го дослідного центру Чорноморського флоту Росії.

У 2011 році піднімалося питання про передачу цієї території Опукському природному заповіднику, яке розглядалося Підкомісією з питань функціонування Чорноморського флоту Росії та його перебування на території України[12].

Проте, досягнути бажаного прогресу із цього питання тоді не вдалося, зокрема, через небажання РФ зменшувати кількість власних військових об’єктів на півострові.

Окрім берегової частини, військовий полігон «Опук» має також морську частину.

Акваторія військового полігону «Опук».

Можна помітити, що значна частина Опукського заповідника, зокрема унікальна Кояшська коса та частина мису Опук, сьогодні входять в акваторію військового полігону.

Постраждати від військових навчань може також пам’ятка природи «острови Скелі-кораблі», що також розташовується в акваторії полігону на відстані 4 км від мису Опук.

Проведення військових навчань кораблів ЧФ РФ, в тому числі із використанням ракетного озброєння, несе безпосередню небезпеку збереженню цієї унікальної пам’ятки, яка вже була пошкоджена у результати проведення військових навчань за радянських часів.

Острови Скелі-кораблі

Острови Скелі-кораблі на карті

За словами директора департаменту стратегічної екологічної політики Мінприроди України Лесі Карнаух, до окупації Криму існувала неофіційна домовленість, що на території Опукського заповідника не відбуватимуться військові маневри та навчання[13].

Проте, починаючи з 2014 року в ЗМІ з’являються регулярні повідомлення про військові маневри та навчання, включно із запусками ракет, систем залпового вогню і використанням авіації на території заповідника та у безпосередній близькості до нього. Представники Мінприроди заявляли, що із використанням авіації Опукський природний заповідник фактично знищується[14].

Узунларський масив

Руйнівний вплив мілітаризації півострова відчувають також цінні природні об’єкти поблизу мису Опук – гора Кончекська, Узунларський масив і оз. Узунларське.

Гора «Кончекська», на якій проводяться навчання авіації ЧФ РФ (полігон для бомбардування).

Озеро є частиною Узунларського цілинного ковилового масиву, який тягнеться на 5 км вздовж Чорноморського узбережжя на захід від нього. Цей масив є унікальним, оскільки тут добре збереглися степові угруповання, де весняний аспект утворюють тюльпани та інші раритетні ефемероїди-геофіти[15].

Неабияку цінність мають дикі тюльпани Шренка, які є родоначальниками більшості сучасних тюльпанів, а також тюльпан Біберштейна[16]. Тюльпан Шренка занесений до Червоної книги не тільки України, але й держави-окупанта, що однак не зупиняє її від їхнього знищення під гусеницями військової техніки.

Найбільша кількість цих тюльпанів знаходиться на території Опукського заповідника та його околицях. Найбільше поле диких тюльпанів розташовується на захід від мису Опук, між озерами Кояшське та Узунларське.

Поле тюльпанів (червоним)

На унікальному місці зростання диких тюльпанів чітко помітні ознаки дислокації військових підрозділів, ймовірно, під час проведення військових навчань на полігоні «Опук».

Поле тюльпанів

Окопи на території зростання диких тюльпанів, у тому числі червонокнижних диких тюльпанів Шренка (червоним)

Гора Опук разом з Узунларським озером є місцем гніздування та зимівлі багатьох видів рідкісних і зникаючих птахів. Це баклан довгоносий, огар (червона качка), балабан (сокіл кібець), сокіл сапсан, боривітер степовий, журавель степовий, дрофа, хохітва, лежень, зуйок морський та інші[17].

До окупації Криму територія Узунларського масиву, відповідно до українського Проекту організації території Опукського заповідника (1999), була передбачена для розширення заповідника за рахунок полігонів[18].

Загалом, площа охоронної зони мала становити 4611 га суші і 5346 га морської акваторії та включала в себе більшу частину військового полігону «Опук» і військовий полігон 810-ї бригади морської піхоти ЧФ РФ.

Проектом організації території Опукського природного заповідника та охорони його природних комплексів (2011 р.) було передбачено, що протягом 2015-2016 рр. мав бути розроблений проект розширення території заповідника за рахунок земель Міністерства оборони України і ділянки, що використовуються Чорноморським Флотом РФ.

Зрозуміло, що в умовах окупації півострова Російською Федерацією йдеться не про розширення території заповідника, а про його знищення.

Охоронна територія Опукського природного заповідника (Проект організації території, 1999)

Військові навчання

Починаючи з 2014 року підтвердження використання території Опукського заповідника для військових навчань з бойовими стрільбами, зокрема його прибережної частини та території, зарезервованої для його розширення, регулярно з’являються в російських ЗМІ.

На початку 2019 року журналістською групою російського державного телеканалу «Звезда» був знятий сюжет про військові навчання окупантів на території Криму. До сюжету, у тому числі, увійшли кадри військових навчань на полігоні «Опук» у прибережній зоні в безпосередній близькості до Опукського заповідника[19].

Кадри військових навчань військовослужбовців РФ на полігоні «Опук»

Офіційні повідомлення окупантів, пропагандистських телеканалів РФ і ЗМІ щодо військових навчань на території півострова, свідчать, що узбережжя Опукського заповідника і територія, зарезервована для його розширення, регулярно використовуються для проведення військових маневрів. Це свідчить про відновлення активності на полігоні 810-ї бригади морської піхоти ЧФ РФ.

Про проведення військових навчань на цьому полігоні в 2015 році повідомляв також Infornapalm. У матеріалах, зокрема, були ідентифіковані військовослужбовці цієї бригади[20].

Військовослужбовці 810-ї бригади морської піхоти ЧФ РФ


Навчання ЧФ РФ на полігоні «Опук»

У вересні 2016 року на території Опукського природного заповідника відбувся заключний етап командно-штабних навчань «Кавказ-2016» за особистої присутності Міністра оборони РФ Сергія Шойгу. На youtube – каналі Міністерства оборони РФ опубліковано підсумкове відео навчання. На одному із кадрів відео на фоні запуску ракет чітко помітно мис Опук[21].


Мис Опук


Командно-штабні навчання «Кавказ-2016», стрільби із ракетного комплексу «Бастіон» на фоні мису Опук.
Джерело:https://www.youtube.com/watch?time_continue=225&v=_dF0Db8UWZE&feature=emb_title

На зображенні вище чітко видно як під час військових навчань «Кавказ-2016» відбувається стрільба із ракетного комплексу «Бастіон».

З усіх ознак, можна стверджувати, що стрільби відбувалися на ділянці узбережжя між озерами Кояським і Узунларським. Ця територія офіційно не відноситься до території військового полігону «Опук», що свідчить про доовільне використання військовими РФ прилеглої території для проведення військових навчань.

У зв’язку з цим, існує ймовірність, що окупантами для проведення навчань може бути використана частина прилеглої території Опукського природного заповідника, яка не відноситься до військового полігону.


Командно-штабні навчання «Кавказ-2016» на полігоні «Опук»
Джерело: https://www.gazeta.ru/army/photo/ucheniya_kavkaz-2016_v_krymu.shtml

Командно-штабні навчання «Кавказ-2016» на полігоні «Опук»
Джерело: https://www.gazeta.ru/army/photo/ucheniya_kavkaz-2016_v_krymu.shtml

Командно-штабні навчання «Кавказ-2016» на полігоні «Опук»
Джерело: https://www.gazeta.ru/army/photo/ucheniya_kavkaz-2016_v_krymu.shtml

За результатами дослідження, було встановлено, що протягом 2014-2019 на військовому полігоні «Опук» загалом було проведено не менш 99 військових навчань, маневрів і тренувань (детальна інформація – Додаток 1).

Окрім підрозділів ЧФ РФ, участь у військових навчаннях брали також підрозділи 4-ї армії ВПС і ППО Південного військового округу, Військово-космічні сили Південного військового округу, Новоросійська десантно-штурмова дивізія, Камишинська і Улан-Уденська окремі десантно-штурмові бригади, Каспійська флотилії, ВПС Західного військового округу.

Кожні військові навчання не обходились без участі кількох сотень, а подекуди і тисяч, військовослужбовців, десятків одиниць військової техніки, стрільби із автоматичної зброї і метання гранат.

Полігон «Опук» найчастіше з усіх кримських полігонів використовується окупантами для тренування висадки морського десанту.

Усе це буквально знищує рідкісну флору та фауну, але найбільшу загрозу несе інше. Значна частина військових маневрів включала проведення бойових стрільб, бомбометання, запусків керованих і некерованих ракетних снарядів, що становлять найбільшу загрозу для природно-заповідного фонду.

Протягом 2014-2019 років у безпосередній близкості із Опукським заповідником було зафіксовано загалом 89 випадків проведення бойових стрільб практичних бомбометань і ракетних пусків під час військових навчань і маневрів:

  • 27 випадків виконання авіацією практичних бомбометань і пусків некерованих і керованих ракетних снарядів по берегових, морських і повітряних цілях. Регулярно були задіяні літаки-розвідники Су-24МР; фронтові бомбардувальники Су-24М, Су-34; винищувачі Су-30СМ, Су-27СМ3, Су-30М2, Су-27, Су-30, Миг-29; штурмовики Су-25СМ, Су-25СМ3; літаки-амфібії Бе-12; гвинтокрили Ми-8, Ка-27, Ка-52, Ми-28Н, Ми-35М, Ка-27ПЛ, Ми-8АМТШ;
  • 16 випадків артилерійських стрільб із використанням наступної техніки: гаубиці Д-30, Мста-Б, «Гвоздика», «Нона» 2-С9, «Мста-С»; РСЗВ «Град»; протикорабельні комплекси «Бастион», «Бал», «Берег»; ракетні комплекси «Хризантема»; артилерійські установки 2С9 «Нона-С»; зенітні розрахунки «Панцирь»; комплекси протиповітряної оборони «Стрела»;
  • 4 випадки бойових стрільб із використанням танків Т-72Б3;
  • 18 випадків артилерійських стрільб по берегових і морських цілях військових кораблів, зокрема: БДК ЧФ РФ «Азов», «Николай Фильченков», «Цезарь Куников», «Орск»; сторожові кораблі ЧФ РФ «Пытливый», «Ладный»; фрегати ЧФ РФ «Адмирал Эссен», «Адмирал Григорович», «Адмирал Макаров»; малі ракетні кораблі «Мираж», «Орехово-Зуево»;
  • 2 випадки стрільб крилатими ракетами «Калибр» і «Калибр-ПЛ» підводними субмаринами «Ростов-на-Дону», «Колпино» і «Новороссийск»;
  • 2 випадки практичних стрільб із мінометів «Поднос» і «Сани».

Висновки

Починаючи з 2014-го року на території Опукського заповідника, його околицях і території, зарезервованої для подальшого заповідання, були відновлені та активно використовуються військовий полігон 810-ї бригади морської піхоти ЧФ РФ та об’єкти 31-го Випробувального центру Чорноморського флоту Росії (полігон «Опук»).

На особливо цінних природно-заповідних територіях регулярно проводяться військові маневри та навчання із застосуванням артилерії, систем залпового вогню, авіації та корабельного озброєння.

Особливо загрозливим є факт, що військовослужбовці РФ самовільно використовують для проведення військових маневрів територію, що межує із полігоном, але не відноситься до нього. Такі дії завдають непоправної шкоди екології та природній спадщині Опукського природного заповідника, зокрема:

  • бойові снаряди, що використовуються росіянами, знищують рослинність і сильно забруднюють грунт сіркою, яка при контакті з водою перетворюється на сірчану кислоту[22];
  • бомбометання впливає на заповідну фауну, зокрема, унеможливлює гніздуванні рідкісних і зникаючих птахів;
  • проведення військових маневрів ставить під загрозу рідкісну заповідну флору, яка налічує 32 види;
  • поля зростання рідких диких тюльпанів біля підніжжя гори Кончикської та на території між оз. Кояшське та Узунлурське, що не входять до території заповідника, але зарезервовані для його розширення, можуть бути безповоротно втрачені;
  • акваторія оз. Узунларське, що використовується як військовий полігон, заповнена слідами від бомбометання, осколками, снарядами та їх частинами, що за умови продовження військових навчань спричинить безповоротну втрату покладів лікувальних грязей[23];
  • унікальні ландшафти Опукського природного заповідника можуть бути зруйновані під натиском російської військової техніки, авіації та флоту;
  • регулярні військові навчання на морському полігоні «Опук» військових кораблів ЧФ РФ загрожує збереженню державної пам’ятки регіонального значення «острови Скелі-кораблі».

Повністю оцінити наслідки мілітаризації півострова на природу та екологію Криму можливо буде лише після деокупації.

А беручи до уваги той факт, що деякі наслідки військового впливу на територію Опукського природного заповідника мають довгостроковий характер, зробити переконані висновки щодо їх наслідків можливо буде лише у невизначеному майбутньому.

Це лише підсилює переконання, що Україна повинна докласти усіх можливих зусиль із залученням світового співтовариства та профільних міжнародних організацій, щоб зупинити руйнування природно-заповідного фонду півострова та вимагати від Росії компенсувати негативні наслідки окупаційної політики у сфері природоохоронної діяльності та екології.

За умови зростання військової активності Росії на півострові, зникаючі види фауни та флори, а також унікальні ландшафти не тільки Опукського, але й інших заповідників Криму, будуть назавжди втрачені.

* * *

Додаток 1.
Перелік військових навчань РФ на території
військового полігону «Опук» протягом 2014-2019 рр.

 

Дата

Опис

1

12.12.2019

Навчання артилеристів і розрахунків БПЛА

https://flot2017.com/okkupanty-provodyat-ucheniya-artilleristov-i-raschetov-bpla/

2

11.12.2019

Фрегат ЧФ РФ «Адмирал Эссен» виконав ракетну стрільбу комплексом «Калибр» по береговій цілі.

https://www.blackseanews.net/read/158676

3

09.12.2019

Комплекси «Бал» і «Бастион» ЧФ РФ провели військові навчання із нанесення ракетних ударів по морських цілях.

https://www.blackseanews.net/read/158556

4

19.11.2019

Дивізіони мобільних берегових протикорабельних комплексів «Бастион» і «Бал» ЧФ РФ виконали марш на територію полігона.

https://www.blackseanews.net/read/157771

5

25.10.2019

Військові навчання морської авіації і ППО ЧФ РФ виконали практичні бомбометання; задіяно 7 літаків (Су-30СМ, Су-27 і Су-24М) ЧФ РФ і ППО ЧФ РФ; застосовано 12 авіабомб ОФАБ-250−270

https://eadaily.com/ru/news/2019/10/25/12-aviabomb-tipa-ofab-250270-sbrosili-v-krymu-su-24m-ucheniya

6

22.10.2019

Дивізіони мобільних бригад протикорабельних комплексів «Бал» і «Бастион» ЧФ РФ провели електронні запуски ракет по морських цілях; задіяно понад 20 одиниць техніки і 100 військовослужбовців.

https://www.blackseanews.net/read/156578

7

18.10.2019

Морська піхота ЧФ РФ провела навчання із стрільбою зі стрілкової зброї, гранатометів і озброєння БТР-82АМ. Задіяно 300 осіб і 40 одиниць техніки.

https://www.blackseanews.net/read/156456

8

15.10.2019

Армійська авіація Південного військового округу у складі гвинтокрилі Ми-35 провела навчання зі знищення наземних цілей.

https://www.blackseanews.net/read/156280

9

09.10.2019

Підводна субмарина «Колпино» ЧФ РФ виконала стрільби крилатими ракетами «Калибр» по території полігону «Опук»

https://www.blackseanews.net/read/156111

10

16-27.09.2019

Двосторонні бригадні тактичні навчання ЧФ РФ; задіяно 3 тис. військовослужбовців, 12 кораблів, 300 одиниць військової техніки, 30 літаків і гвинтокрилів.

https://www.blackseanews.net/read/155663

11

26.09.2019

Навчання артилерійських розрахунків ЧФ РФ, зокрема: Мста-Б, гаубиці «Д-30», РСЗВ «Град», міномети «Поднос».

http://www.c-inform.info/news/id/79877

12

26.09.2019

Авіація ВПС І ППО РФ Південного військового округу відпрацьовували бомбові і ракетні удари по наземних цілях; задіяно близько 10 екіпажів бомбардувальників СУ-24 і штурмовиків СУ-25СМ

https://structure.mil.ru/structure/okruga/south/news/more.htm?id=12254136@egNews

13

26.09.2019

Заходи бойової підготовки артилерійських підрозділів і частин ЧФ РФ

https://structure.mil.ru/structure/okruga/south/news/more.htm?id=12254138@egNews

14

21.09.2019

Бригадні тактичні навчання ЧФ РФ; задіяно 3 тис військовослужбовців, підрозділи біологічного захисту, 12 кораблів, 30 літаків і гвинтокрилів, 300 одиниць військової та спеціальної техніки: протикорабельні комплекси «Бастион», «Бал», «Берег», гаубиці «Гвоздика».

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12253451@egNews

15

18.09.2019

Двосторонні навчання підрозділів морської піхоти і берегової оборони ЧФ РФ; задіяно гвинтокрили Ми-8.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12252954@egNews

16

06.09.2019

Авіаційні підрозділи 4-ї армії ВПС і ППО Південного військового округу виконали бомбометання і пуски некерованих ракет по береговим цілям; задіяно близько 10 екіпажів фронтових бомбардувальників Су-24М і багатоцільових винищувачів Су-30СМ.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12251124@egNews

17

05.09.2019

Тактичні навчання бригади прибережної оброни ЧФ РФ; задіяно 300 військовослужбовців і 100 одиниць військової техніки

https://www.blackseanews.net/read/154741

18

30.08.2019

В рамках двосторонніх командно-штабних навчань, 20 гвинтокрилів Ми-8АМТШ 4-ї армії ВПС і ППО Південного військового округу забезпечили висадку десанту із застосуванням 24 бойових кораблів; 100 одиниць військової техніки; літаки Су-30СМ, гвинтокрили Ка-52,Ка-27, Ми-8; 2 тисяч військовослужбовців

https://www.blackseanews.net/read/154508

https://www.blackseanews.net/read/154418

19

30.08.2019

ЧФ РФ провів масштабні навчання на території полігону «Опук». Задіяно понад 10 військових кораблів (в тому числі фрегати Адмирал Григорович», «Адмирал Макаров», малі ракетні кораблі «Мираж», патрульний корабель «Дмитрий Рогачёв», БДК і морські тральщики), близько 20 одиниць авіаційної техніки, 1000 військовослужбовців. Виконані ракетні, артилерійські стрільби і бомбометання; висадку десанту на ділянку узбережжя.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12250127@egNews

20

30.08.2019

На території полігону відбулася масштабна висадка десанту з 20 гвинтокрилів Ми-8АМТШ 4-ї армії ВПС і ППО Південного військового округу.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12250021@egNews

21

27.08.2019

Підрозділи морської піхоти ЧФ РФ здійснили маршкидок на території полігону «Опук» із захопленням ділянки узбережжя; задіяно артилерію, авіацію та військові кораблі.

https://www.militarynews.ru/story.asp?rid=1&nid=515783&lang=RU

22

14.08.2019

На території полігону відбувся навчальний бій малого ракетного корабля (МРК) «Орехово-Зуево» і береговими протикорабельними ракетними комплексами «Бастион» із електронними ракетними стрільбами по берегових і морських цілях.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12247462@egNews

23

08.08.2019

Підрозділи морського інженерного полку ЧФ РФ провели мінування та розмінування ділянки території

https://structure.mil.ru/structure/okruga/south/news/more.htm?id=12245956@egNews

24

12.07.2019

У рамках тактичних навчань ЧФ РФ, артилерійськими установками «Нона» 2-С9 була проведена стрільба по десантному підрозділу; морською піхотою проведено стрільбу з автоматичної зброї та метання гранат.

https://www.blackseanews.net/read/152727

25

12.07.2019

Тактичні навчання підрозділів морської піхоти ЧФ РФ із бойовою стрільбою. Задіяно 500 військовослужбовців і 50 одиниць військової техніки

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12240962@egNews

26

11.07.2019

Військові навчання із висадки десанту; задіяно 20 літаків Ил-76, 2 тис військовослужбовців.

https://www.blackseanews.net/read/152487

27

08.07.2019

Військовослужбовці морської піхоти ЧФ РФ виконують стрибки з парашутом із гвинтокрилів МИ-8; задіяно 300 військовослужбовців.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12240319@egNews

28

20.06.2019

Морська авіація ЧФ РФ відпрацювала бомбометання по наземним і морським цілям; задіяно понад 30 одиниць техніки: літаки-розвідники Су-24МР, фронтові бомбардувальники Су-24М, винищувачі Су-30СМ, Ан-26, літаки-амфібії Бе-12, гвинтокрили Ми-8 і Ка-27
https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12237564@egNews

29

07.06.2019

Фронтові бомбардувальники СУ-24М і винищувачі СУ-30СМ виконали бомбометання та стрільбу некерованою зброєю.

https://structure.mil.ru/structure/okruga/south/news/more.htm?id=12235326@egNews

30

09.04.2019

Танкові та артилерійські підрозділи ЧФ РФ провели практичні стрільби на дальні дистанції; задіяно танки Т-72Б3, РСЗВ «Град».

http://www.c-inform.info/news/id/75448

31

26.03.2019

Висадка десанту і 30 одиниць військової техніки; артилерійські стрільби із кораблів «Цезарь Куников», «Азов».

https://www.blackseanews.net/read/149828

32

22.03.2019

Проведення батарейних артилерійних дуелей у рамках польового виходу ракетних військ і артилерії; задіяно понад 20 батарейних артилерійних підрозділів (РСЗВ «Град», гаубиці «Мста-С»)

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12222588@egNews

33

28.02.2019

Військові навчання морської піхоти ЧФ РФ із протидесантної оборони; задіяно понад 400 військовослужбовців і 60 одиниць військової техніки.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12219370@egNews

34

02.02.2019

БДК «Цезарь Куников» провів артилерійські стрільби по берегових, повітряних і морських цілях.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12215500@egNews

35

09.11.2018

Військові навчання із масованим ударом приблизно 10 літаків Су-25, Су-30 і Су-27; використано 400 авіаційних боєприпасів, в тому числі 30 авіабомб і понад 50 некерованих ракет

https://rg.ru/2018/11/09/reg-ufo/video-shturmoviki-i-istrebiteli-nanesli-udar-po-nazemnym-celiam-v-krymu.html

36

24.10.2018

3 літаки-амфібії Бе-12 ЧФ РФ провели 20 вильотів із бомбометанням на полігоні.

https://www.blackseanews.net/read/145342

37

12.10.2018

10 авіаційних полків 4-ї армія ВПС і ППО провела масштабні військові навчання із пуском керованих і некерованих ракет; задіяні винищувачі Су-27СМ3 і Су-30М2, бомбардувальники Су-34 і Су-24М, літаки штурмової авіації Су-25СМ3, гвинтокрили Ка-52, Ми-28Н і Ми-35М

https://www.blackseanews.net/read/145127

38

09-10.10.2018

У рамках двосторонніх тактичних навчань з’єднань берегової оборони і морської піхоти ЧФ РФ артилерійські (РСЗВ «Град») і танкові підрозділи (Т-72Б3) виконали практичні стрільби осколочно-фугасними снарядами на полігоні Опук. Проведено висадку десанту на ділянку узбережжя із БДК «Орск» і «Азов». Задіяно понад 200 одиниць військової техніки і 3 тис військовослужбовців.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12199212@egNews

39

01.10.2018

 

 

Проведені тактичні бригадні навчання 2000 військовослужбовців ЧФ РФ із проведенням артилерійських стрільб (електронних) і висадкою десанту

https://function.mil.ru

40

28.09.2018

Інженерні підрозділи ЧФ РФ відпрацювали організацію оборони узбережжя

https://www.blackseanews.net/read/144747

41

25.09.2018

Винищувачі Су-30 4-ї армії ВПС і ППО Південного військового округу використали керовані ракети «повітря-повітря»; задіяно 12 винищувачів Су-30

42

24.09.2018

Артилерійські підрозділи ЧФ РФ виконали практичні стрільби на полігоні «Опук»; задіяно понад 200 одиниць військової техніки, зокрема: РСЗВ «Град», ракетні комплекси «Хризонтема», 152-мм гаубиці «Мста-С», установки 2С9 «Нона-С», міномети «Сани» і «Поднос».

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12196667@egNews

43

04-05.09.2018

Основний етап полкових тактичних навчань із десантуванням і бойовою стрільбою; задіяно понад 700 військовослужбовців і 9 одиниць військової техніки полка ВПВ із Новоросійська.

https://function.mil.ru/for_media/events/details.htm?id=5757@morfSimpleEvent

44

20.08.2018

Військова авіація окремого морського штурмового авіаційного полку морської авіації і ППО ЧФ РФ провели бомбометання; були задіяні 10 екіпажів літаків Су-24М і Су-30СМ.

https://www.blackseanews.net/read/143746

45

14.08.2018

БДК «Николай Фильченков» виконав артилерійські стрільби по береговим цілям.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12190939@egNews

46

20.07.2018

Десантний корабель ЧФ РФ «Азов» провів стрільби реактивними снарядами в акваторії полігону «Опук»

https://www.blackseanews.net/read/143050

47

14.07.2018

Морська авіація ЧФ РФ виконала бомбометання і провели стрільбу некерованими ракетами по береговим цілям; задіяно близько 10 екіпажів морського штурмового авіаційного полку ЧФ РФ.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12185650@egNews

48

08.07.2018

БДК «Николай Фильченков» ЧФ РФ виконав артилерійські стрільби по береговим цілям.

https://function.mil.ru/function/mto/news/more.htm?id=12184772@egNews

49

21.06.2018

Військовослужбовці окремої бригади берегової охорони ЧФ РФ провели навчання із розгортання сил із застосуванням військової техніки.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12182021@egNews

50

08.06.2018

ВПС і ППО Південного військового округу в рамках літньо-тактичних навчань відпрацювали авіаційні удари; задіяно близько 100 одиниць тактичної авіації: штурмовики Су-25СМ, винищувачі Су-27 и Су-30, бомбардувальники Су-24 и гвинтокрили армійської авіації Ка-52 «Аллигатор», Ми-28Н «Ночной охотник», Ми-35.

https://www.blackseanews.net/read/142007

51

05.06.2018

Штурмова авіація 4-ї армії ВПС І ППО Південного військового округу разом із ЧФ РФ виконали бомбометання по наземним цілям; задіяно штурмовики Су-25СМ.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12179220@egNews&_print=true

52

16.04.2018

Проведені заходи із бойової підготовки артилерійських підрозділів ЧФ РФ із використанням БПЛА

https://www.blackseanews.net/read/140649

53

12.04.2018

Ракетні, десантні кораблі, морські тральщики ЧФ РФ і підрозділи морської піхоти відпрацювали висадку морського десанту. Військові кораблі виконали стрільбу по узбережжю артилерією і некерованими реактивними снарядами.

https://function.mil.ru/news_

54

23.03.2018

Зенітні розрахунки «Панцирь» ВПС і ППО південного військового округу виконали артилерійську стрільбу автоматичними пушками і керованими ракетами.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12168037@egNews

55

20.03.2018

БДК «Николай Фильченков» і «Орск» ЧФ РФ виконали погрузку і висадку десанту на ділянку узбережжя; задіяно 300 військовослужбовців і 30 одиниць військової техніки.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12167525@egNews

56

13.03.2018

Тактичні навчання десантно-штурмового батальйону Новоросійського підрозділу Повітряно-десантних військ із висадкою десанту; задіяно близько 300 військовослужбовців і 60 одиниць військової техніки.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12166534@egNews

57

07.03.2018

Військове навчання БДК «Цезарь Куников» зі стрільбою з артилерійських установок

https://topwar.ru/137434-bdk-cezar-kunikov-vypolnil-artilleriyskie-strelby-na-morskom-desantnom-poligone-opuk.html

58

20.02.2018

Авіація ВПС і ППО Південного військового округу провела бомбометання на полігоні; задіяно 10 екіпажів винищувачів СУ-27 і СУ-30.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12163769@egNews

59

25.01.2018

Морська піхота ЧФ РФ відпрацювала навички боротьби із диверсійно-розвідувальною діяльністю; задіяно 700 морських піхотинців і 100 одиниць військової техніки.

https://function.mil.ru/news_page/organizations/more.htm?id=12159550@egNews&_print=true

60

20.01.2018

Морська авіація ЧФ РФ виконала бомбометання і стрільбу некерованими і керованими ракетами по наземних цілях; задіяно бомбардувальники Су-24 і винищувачі Су-30.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12158851@egNews

61

20.12.2017

БДК «Орск» і «Ямал» ЧФ РФ виконали артилерійські стрільби по морських, берегових і повітряних цілях

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12155627@egNews

62

25.10.2017

Військові навчання підрозділів окремої бригади морської піхоти ЧФ РФ.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12148369@egNews

63

06.10.2017

Підводні субмарини «Ростов-на-Дону» і «Новороссийск» ЧФ РФ провели стрільбу практичними ракетами «Калибр-ПЛ»; використано дві ракети «Калибр-ПЛ»

https://www.blackseanews.net/read/135323

64

27.09.2017

Відбулися стрільби артилерійських підрозділів армійського корпусу ЧФ РФ; задіяні гаубиці «Мста-Б», Д-30, РСЗВ «Град» і міномети «Поднос»

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12143686@egNews

65

24.09.2017

Окрема бригада берегової оборони армійського корпусу ЧФ РФ відпрацювала організацію оборони ділянки узбережжя із виконанням практичних артилерійських стрільб; задіяно приблизно 100 одиниць військової техніки.

66

20.09.2017

Підрозділи артилерійського полку ЧФ РФ відпрацювали оборону морського узбережжя; задіяно 50 одиниць військової техніки (в тому числі РСЗВ «Град» і комплекси протиповітряної оборони «Стрела»).

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12142997@egNews

67

07.09.2017

Морська авіація ЧФ РФ і літаки Військово-космічних сил і ППО Південного військового округу РФ провели запуски ракет і бомбометання; задіяні гвинтокрили Ми-8 і Ка-27ПЛ, літаки Ан-26 і Бе-12.

https://www.blackseanews.net/read/134269

68

30.08.2017

Корабель ЧФ РФ «Пытливый» виконав артилерійську стрільбу по узбережжю полігону «Опук».

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12140361@egNews

69

22.08.2017

БДК «Азов» ЧФ РФ виконав артилерійську стрільбу по берегових, повітряних і морських цілях, і висадку десанту на ділянку узбережжя.

https://www.blackseanews.net/read/133747

70

17.08.2017

БДК «Николай Фильченков» провів артилерійські стрільби по берегових цілях.

https://www.blackseanews.net/read/133747

71

08.06.2017

БДК «Николай Фильченков» виконав артилерійські стрільби по берегових цілях.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12127708@egNews

72

08.06.2017

Підрозділи морської піхоти Каспійської флотилії провели такчтині навчання на полігоні «Опук».

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12127664@egNews

73

19.05.2017

БДК «Азов» і «Николай Фильченков» застосували артилерійський вогонь і некеровані реактивні снаряди по берегових цілях.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12124014@egNews

74

20.04.2017

У рамках командно-штабних навчань ЧФ РФ були проведені стрільби по берегових цілях РСЗВ «Град», самохідних артилерійських комплексів і гаубиць.

https://www.blackseanews.net/read/129377

75

02.04.2017

Відбулися військові навчання артилерійських підрозділів і морської піхоти ЧФ РФ; задіяні гаубиці Д-30, РСЗВ "Град", 120-миллиметровые самохідні артилерійські гаубиці "Нона" і 122-міліметрвоі самохідні гаубиці "Гвоздика".

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12116768@egNews

76

27.03.2017

У рамках завершення командно-штабних навчань, відбулися артилерійські стрільби армійського корпусу ЧФ РФ; задіяно близько 700 артилеристів і 100 одиниць військової техніки.

https://www.blackseanews.net/read/128432

77

20-21.03.2017

Масштабні військові навчання за участі Новоросійської десантно-штурмової дивізії, Камишинської і Улан-Уденської окремих десантно-штурмових бригад, ЧФ РФ і 4-ї армії ВПС і ППО Південного військового округу. Задіяно 2,5 тис десантників, близько 600 одиниць військової техніки, БДК «Цезарь Куников».

https://www.blackseanews.net/read/128137

78

7-10.09.2016

Відбувся заключний етап стратегічних командно-штабних навчань «Кавказ-2016»; задіяні всі види і роди військ. Зокрема, відбулися бомбометання авіації Західного військового округу (6 винищувачів МиГ-29) авіаційними бомбами П-50Т (випушено 12 бомб).

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12096233@egNews

79

Початок червня

2016

Масштабні льотно-тактичні навчання авіації Південного військового округу; задіяно близько 2 500 військовослужбовців, екіпажі полку гвинтокрилів.

https://www.blackseanews.net/read/117433

80

28.04.2016

Штурмовий авіаційний полк ЧФ РФ нанесли удари авіаційними бомбами і некерованими ракетами по цілям на узбережжі. Задіяно багатофункціональні винищувачі Су-30СМ і бомбардувальники Су-24М.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12084144@egNews

81

22.04.2016

Військові навчання ЧФ РФ із артилерійською стрільбою по береговим цілям військових кораблів і висадкою тактичного морського десанту; задіяно 15 кораблів ЧФ РФ.

https://www.blackseanews.net/read/115267

82

18.04.2016

Морська авіація ЧФ РФ провела військові навчання із висадкою морського десанту та запуском ракет «повітря-повітря». Задіяно, зокрема: гвинтокрили Ми-8 і Ка-27, бомбардувальники Су-24М.

https://www.blackseanews.net/read/115040

83

15.04.2016

Відбулися навчання по керуванню ракетними та артилерійськими ударами по цілям на узбережжі. Задіяно понад 800 військовослужбовців, 200 одиниць військової техніки (в т.ч. мобільні берегові комплекси «Берег»)

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12083228@egNews

84

29.10.2015

Морська авіація ЧФ РФ нанесла удар некерованими ракетами і бомбами по береговим цілям; задіяно понад 15 літаків і гвинтокрилі: бомбардувальники Су-24МР, Су-24М і винищувачі Су-30СМ, гвинтокрили Ка-27, Ка-27ПС, літаки-амфібії Бе-12.

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12062152@egNews

85

07.09.2015

У рамках військових навчань ППО ЧФ РФ, монофункціональні винищувачі Су-30СМ і бомбардувальники Су-24М виконали бомбометання.

https://www.blackseanews.net/read/104845

86

09.06.2015

У рамках льотно-тактичних навчань понад десяти гвинтокрилів Ми-28Н і Ми-35М відпрацювали знищення умовного супротивник; використано понад 50 ракет і близько 1000 снарядів. Одночасно відбулися навчання зенітного ракетного полку.

https://www.blackseanews.net/read/100718

87

17.04.2015

БДК «Цезарь Кунников» і «Николай Фильченков» нанесли артилерійські удари по береговим цілям і виконали висадку десанту на ділянку узбережжя.

https://www.blackseanews.net/read/98425

88

24.01.2015

Морська авіація ЧФ РФ виконала бомбометання і стрільбу некерованими реактивними снарядами по наземних цілях; задіяно 15 одиниць авіа-техніки: бомбардувальники Су-24, літаки-амфібії Бе-12, гвинтокрили Ка-27 і сторожовий корабель «Ладный».

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12006145@egNews

89

27.08.-27.10.2014

Двомісячний польовий вихід підрозділів бригади морської піхоти ЧФ РФ; задіяно близько 600 військовослужбовців і 150 одиниць військової техніки.

https://function.mil.ru/news_page/person/more.htm?id=11997433@egNews

 


 

Ще на цю тему