Тільки не треба завчасно вважати, що «блокада Азовського моря ослабла…»

09:00 19.12.2018

Андрій КЛИМЕНКО
Кримський департамент «Майдана Закордонних Справ»,
головний редактор BSNews, Ялта-Київ

Тенденції в Азовському морі на 15 грудня 2018 року. Тільки не треба завчасно вважати, що «блокада Азовського моря ослабла…»

Моніторингова група «Майдану закордонних справ», «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews представляє основні підсумки моніторингу ситуації в Азовському морі за станом на середину грудня 2018 - статистичні індикатори блокади Азовського моря і необхідні коментарі.

1. Затримання суден посеред Азовського моря, під час руху в (з) Маріуполь або Бердянськ.

Затримання суден безпосередньо в море, схоже, вдалося припинити.

Динаміка зупинки суден для огляду кораблями і катерами Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ під час руху в Азовському морі після зростання влітку показала різке і стабільне зменшення восени: Травень = 21; Червень = 25; Липень = 40; Серпень = 14; Вересень = 8; Жовтень = 2; Листопад - немає; з 1 по 15 Грудня 2018 року - немає.

Головна причина цього - активні дії катерів ВМС України, перекинутих на Азовське море у вересні 2018 року, а також Маріупольського загону Морської охорони Державної прикордонної служби України, що розпочалися з серпня 2018.

Відзначимо, що особливо зухвалі затримання суден береговою охороною ФСБ РФ в декількох милях від української берегової лінії, які фіксувалися в травні-серпні 2018 року, з вересня 2018 припинилися. І це теж наслідок роботи ВМСУ і Морської охорони ДПСУ.

Широкій громадськості не дуже відомо, що практично відразу після прибуття до Бердянська МБАК «Лубни» та «Кременчук» Військово-морських сил України спільно з Маріупольським загоном морської охорони почали активні операції по супроводу в Азовському морі торгових суден, що прямують в (з) українські порти .

Одне зі свідчень цього в цікавих висловленнях зробив під час брифінгу 8 грудня 2018 року в Москві в прес-центрі МІА «Росія сьогодні» перший заступник керівника департаменту Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ віце-адмірал Олексій Вольський (розшифровка запису - редакція BSNews, мовою оригіналу):

«…Следующий виток напряженности и провокаций, нагнетаний напряженности в Азовском море начался примерно с августа текущего года, когда украинские пограничные катера начали с определенной регулярностью в радиоэфире заявлять, что если российский пограничный корабль или катер приблизится к ним на дистанцию меньше 20 кабельтовых, то по нему будет применено оружие. 20 кабельтовых – это 4 км.

Ровно за месяц до событий, которые произошли 24-26 ноября, 24 октября, осуществлялась очередная попытка провокационных действий, которая заключалась в том, что два бронекатера ВМС Украины “Лубны” и “Кременчуг” начали сопровождать судно под флагом Болгарии, которое вышло из Мариуполя. Причем, сопровождение это, опять же, осуществлялось с угрозами в отношении наших кораблей. Более того, кроме тех угроз, которые звучали в эфире, в отношении российских пограничных кораблей демонстрировалась боевая готовность артиллерийских установок. Артиллерийские установки направлялись в сектор нахождения наших кораблей и катеров. Необходимо отметить, что со стороны российских пограничных кораблей не было ни одного факта угроз о применении оружия в отношении катеров государственной пограничной службы и ВМС Украины...»

Додамо, що за даними Моніторингової групи, ще один аналогічний інцидент, коли бронекатери ВМС України стали на заваді спробі кораблів Берегової охорони ФСБ зупинити в Азовському морі два ліванських суховантажних судна, мав місце і трьома днями раніше - 21 жовтня 2018 року.

2. Штучно створений тривалий простій суден, що прямують до Маріуполя / Бердянська, на якірній стоянці в Керченській протоці перед входом в Азовське море внаслідок перевірок ФСБ.

Середня тривалість штучних затримок в перерахунку на одне судно на вході в Азовське море за 1-15 грудня 2018 року склала 65,1 годину / судно - тобто скоротилася в 1,9 рази в порівнянні з листопадом, коли був досягнутий абсолютний максимум = 124, 2 години / судно.

Зауважимо, що цей індикатор був меншим, ніж в серпні, жовтні і листопаді, але залишається більшим, ніж в липні і вересні 2018 року. І залишається далеким від звичайної, «доблокадной» тривалості очікування, котра становила кілька годин. Нагадаємо ці показники: липень = 28,4 години; серпень = 73,1 год; вересень = 47,0 год; жовтень = 77,1; листопад = 124 2 год; 1-15 грудня = 65,1 год.

3. Штучно створений тривалий простій суден, що прямують з Маріуполя / Бердянська, на якірній стоянці перед Керченською протокою при виході з Азовського моря.

Ситуація на виході з Азовського в Чорне море за першу половину грудня 2018 також істотно змінилася. Середня втрата часу на 1 судно за 1-15 грудня склала 48,8 годин. Це в 2,4 рази менше в порівнянні з листопадом, коли також був досягнутий абсолютний максимум за період блокади = 115 годин / судно.

Нагадаємо ці показники: липень = 57,5; серпень = 90,1; вересень = 79,0; жовтень = 91,4; листопад = 115; 01-15 грудня = 48,8 годин / судно.

Відзначимо, що, незважаючи на зменшення значень індикаторів блокади, обидва показники штучного простою все ще вимірюються днями, а не годинами, як це було до її початку. І, звичайно, все це може змінитися в будь-який момент – в залежності від коливань настрою в Москві.

4. Що стало причиною скорочення часу штучної затримки суден перед Керченською протокою в грудні 2018? «Добра воля» Москви? - Ні в якому разі ...

6-7 грудня 2018 року Берегова охорона Прикордонної служби ФСБ РФ раптом пропустила через Керченську протоку в обох напрямках одночасно і групами ВСІ судна, які прямували в українські порти. І ті, що стояли по 10-12 днів, і ті, що тільки підійшли і зібралися чекати не менше тижня. Склалося враження, що прийшла команда: «Терміново пропустити всіх»...

Причина стала зрозумілою вже наступного ранку. 8 грудня, об 11:00 за московським часом в прес-центрі МІА «Росія сьогодні» почався брифінг, який проводили перший заступник керівника департаменту Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ віце-адмірал Олексій Вольський і начальник Слідчого управління ФСБ Михайло Шишов.

Адмірал Вольський сказав: «...с 1 апреля по 1 декабря через Керченский пролив прошли 18783 судна. Пограничники осмотрели 2052, из них 1183 шли в российские порты Азовского моря и только 869 — в украинские. Очевидно, что в российские порты судов заходило больше. Ни о какой блокаде речи не может идти».

Ця фраза і ці цифри були сказані для США і країн ЄС, які саме в ті дні активно обговорювали санкції проти російських портів / суден / судновласників Азовського і Чорного морів у відповідь на блокаду Азовського моря та захоплення катерів ВМСУ ...

Організатори брифінгу розуміли: якщо після слів віце-адмірала «... ні про яку блокаді мови не може йти» західні дипломати і ЗМІ відкриють будь-який з морських онлайн-сервісів та побачать чергу з іноземних суден, що тижнями чекають «добро» на прохід в Азовське море. Тому і народилася команда: «Терміново пропустити всіх».

Аналогічна ситуація – «терміново пропустити всіх» - була зафіксована нами в Керченській протоці 13-14 грудня 2018 року, коли в Чорне море двома «порціями» - ввечері 13-го і ранком 14 грудня були пропущені 8 суден, половина з яких прямувала в порти ЄС і належала компаніям країн ЄС. Саме в ці дні, нагадаємо, саміт лідерів Євросоюзу в Брюсселі розпочав розгляд питань інциденту в Керченській протоці та можливих санкцій.

Таким чином, побоювання РФ отримати реальні санкції, так званий «Азовський пакет», щодо портів РФ в Азовському морі, суден і судновласників призвели в першій половині грудня до 2-кратного зниження тривалості простою суден в Керченській протоці на вході в Азовське море і на виході з нього в порівнянні з листопадом. Це підтверджує наш давній висновок - санкції починають працювати ще до введення, на етапі їх обговорення.

5. Як командування Берегової охорони ФСБ саме спростувало власні запевнення, що «блокади немає».

А тепер про цифри. Російський віце-адмірал розраховував, що ЗМІ почнуть говорити, що оглядається тільки = 2052: 18 783 * 100% = 10,92%, тобто близько 11% судів. А з цих 2052 оглянутих суден (тобто з 10,92%) тільки 42,35% становлять ті, хто йшов в українські порти. Заплутати ЗМІ в цифрах - така й була мета всієї цієї арифметики.

Але ті, хто готував цю технологію, не врахували тільки одного: ми добре знаємо, СКІЛЬКИ ВСЬОГО суден проходить щомісяця курсом на Маріуполь і Бердянськ. Їх в середньому 60 на місяць (наприклад: липень = 62 судна, серпень = 68, вересень – 54…). Тобто з 1 квітня по 1 грудня суден, що йдуть в українські порти, було близько 480. Оглянуто було (за словами адмірала Вольського) 869. Тобто кожне судно майже по 2 рази... Тобто, на шляху туди і на шляху назад. Як і є насправді. Звичайно, це абсолютно спростовує висновок адмірала про те, що «... ні про яку блокаді мови не може йти».

І ще про цифри. 18 783 - 869 (в укр порти) = 17 914 (в російські порти). З тих суден, що йшли в російські порти, було оглянуто за даними адмірала Вольського, яким вірити не можна, але все ж = 2052 - 869 = 1183. Це становить 1 183: 17, 914 = 6,6%. Ще раз буквами: зі слів російського віце-адмірала, вони оглянули тільки 6,6% з суден, що прямували в порти РФ на Азовському морі.

6. Ще один російський фейк щодо того, що «правила проходу Керченської протоки однакові для всіх».

А тим часом російські ЗМІ поширюють на Заході тему, що їх експорт пшениці з Таганрогу і Ростова теж постраждав, бо «правила проходу протоки однакові для всіх». Ну як же для всіх, якщо адмірал з Берегової охорони ФСБ назвав цифри, з яких випливає, що судна, які йдуть в українські порти, вони оглянули кожне майже по 2 рази (869: 480 = 1,81), а з суден, які йдуть в російські порти тільки 6,6%...

Крім того, насправді експорт пшениці з російських портів Азовського моря різко виріс.

За офіційними даними РФ:

а) загальний вантажообіг порту Ростов-на-Дону за 11 місяців 2018 року зріс на 15% - до 22,9 млн т. У номенклатурі вантажів переважали зернові, нафтопродукти, вугілля і навалочні незернові вантажі. Обробка зернових збільшилася на 55% (!!!) - до 10,4 млн т, нафтопродуктів - на 4% до 7 млн ​​т.

б) вантажообіг порту Кавказ за 11 місяців 2018 року зріс на 13% - до 45,61 млн т, в тому числі, обсяг перевалки зерна і зернових вантажів збільшився на 74% (!!!) - до 22 млн 290 тис. ., вугілля - в 2,8 рази – до 1 млн 462 тис. т.

в) вантажообіг порту Таганрог за 11 місяців 2018 року зріс на 3% - до 2,78 млн т. Правда, в Таганрозі обсяг перевалки зернових скоротився на 1% - до 1 млн 352 тис. т, але Таганрог займає невелику частку експорту в порівнянні з Ростовом і портом Кавказ.

* * *

На завершення підкреслимо ще раз. В першій половині грудня 2018 року саме побоювання РФ отримати реальні міжнародні санкції, так званий «Азовський пакет», щодо портів РФ в Азовському морі, суден і судновласників призвели до 2-кратного зниження часу простою суден в Керченській протоці (у порівнянні з листопадом).

Активні дії Кораблів і катерів ВМС України та Морської охорони щодо захисту (ескортування) суден, що працюють з Маріупольським та Бердянським портами, фактично ліквідували затримання суден безпосередньо під час руху в морі. Але незважаючи на це, як і на зменшення значень інших індикаторів блокади, показники штучного простою все ще вимірюються днями, а не годинами, як це було до її початку. І, звичайно, все це може змінитися в будь-який момент – в залежності від коливань настрою в Москві.