Прийом Клімкіна - це сигнал Лаврову, що адміністрація Трампа не планує співпрацювати з РФ, здавши Україну

08:21 12.05.2017

Той факт, що президент США Дональд Трамп прийняв міністра закордонних справ України Павла Клімкіна після зустрічі з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, є позитивним моментом.

Таку думку виданню "ГОРДОН" висловив український дипломат, колишній генеральний консул України в Стамбулі, голова благодійного фонду Майдан закордонних справ Богдан Яременко.

"Зустрічі Клімкіна з Трампом не анонсували, усе вирішувалося останнього моменту. Глава МЗС України не розмовляв із Тіллерсоном (держсекретар США Рекс Тіллерсон. – ред.), який зі свого боку зустрічався з Лавровим. Я вважаю хорошим знаком те, що Клімкіна в Білому домі прийняли після Лаврова", – зазначив Яременко.

Він акцентував на тому, що Вашингтон не розглядає територіальну цілісність України як предмет для торгу з Москвою.

"До того ж за підсумками зустрічі з главою МЗС РФ не проводили спільних прес-конференцій. Це означає, що жодних принципових домовленостей сторони не досягли. Прийом Клімкіна – це сигнал Лаврову, що адміністрація Трампа не збирається співпрацювати з РФ, здавши Україну. Білий дім підтвердив свою підтримку територіальної цілісності України. Для них це не предмет торгу", – наголосив співрозмовник.

На його думку, основні питання українська делегація обговорювала не з Трампом, а з віце-президентом США Майклом Пенсом.

"Адміністрація Трампа показала, що не буде налагоджувати відносини з РФ, використовуючи Україну. Це найголовніше для нас. Загалом, я думаю, із Трампом розмова була буквально на ходу. Організували, по суті, протокольну фотозйомку. Схоже, Трамп, придумав нову традицію: запрошувати гостей сфотографуватися з ним у Білому домі. А конструктивні розмови представники України провели з тим самим Пенсом. У будь-якому разі візит Клімкіна до США є позитивним моментом для України", – резюмував Яременко.